Advertentie
    jeanne vogel Hebban Recensent

Wie was nou eigenlijk Aagje? De ongetrouwde en kinderloze oudtante van Sarah kan het zelf niet meer vertellen want ze is plotseling en in alle eenzaamheid overleden. Sarah en haar broers zijn de enige familie en moeten dus een uitvaart regelen. Dat is lastig, want zij kunnen het nergens over eens worden. Sjors, de slordige hippie-broer, is overal tegen en Evert stuurt zijn vrouw Katja, die voornamelijk als stoorzender functioneert. De uitvaartondernemer heeft er een hele kluif aan. Wie draait op voor de kosten, beslist over de erfenis, en over de stijl en vorm van de uitvaart? En Sarah heeft het al lastig met een vriend die ver weg in Vietnam op zoek is naar zichzelf, en met werk dat in een onzekere bedrijfsreorganisatie moet worden verricht. De hulp van de begrafenisondernemer Sam is meer dan welkom. Sarah ontdekt bij het opruimen van het huis en bij haar zoektocht naar de echte Aagje, dat die onvermoede kanten blijkt te hebben gehad. Langzaam wordt duidelijk hoe haar leven is verlopen en wat de desastreuze gevolgen zijn geweest van Aagjes angst om de echte liefde toe te laten. Bij de belangrijkste beslissing over de nalatenschap wordt Sarah voor de keuze geplaatst: handelt ze uit hebzucht of uit liefde?  

Geertje Kindermans is een psycholoog die na haar studie psychologie de journalistiek in is gegaan. Zij schreef artikelen voor maandblad De Psycholoog en voor verschillende managementtijdschriften. Na een opleiding aan de Schrijversvakschool Amsterdam debuteerde ze in 2014 met de roman De lieve vrede. Onverwachte erfenis (2019) is haar tweede roman.  

Onverwachte erfenis is opgebouwd uit achttien hoofdstukken waarin de zoektocht en besluitvorming van Sarah in de ik-vorm wordt beschreven. Die hoofdstukken worden afgewisseld met korte stukjes tekst die geschreven zijn vanuit de personages die invloed hadden op Aagje en de keuzes die ze maakte, maar die inmiddels ook zijn overleden. Die stemmen uit het verleden geven het verhaal diepte, want Aagje zelf kan die informatie niet meer geven.  

Onverwachte erfenis is een psychologische roman over familie en liefde. Het eeuwigdurende probleem van familie, waar je niet veel mee hebt, maar waarmee je toch moet dealen bij een overlijden binnen de familie, is een mooi thema. Jammer dat de personages zo eenzijdig zijn beschreven, haast op het karikaturale af. Broer Sjors is alleen maar chaotisch en onredelijk en schoonzus Katja alleen maar een vervelende intrigante. En Sarah vooral de figuur die de juiste beslissingen neemt. Daardoor wordt het familieconflict wel duidelijk, maar blijft het ook wat oppervlakkig. Onverwachte erfenis is een aardig verhaal dat prettig leest en door de invoeging van flashbacks de geschiedenis toch ook spannend maakt.  

Reacties op: Liefde is geen gemakkelijke keuze

3
Onverwachte erfenis - Geertje Kindermans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,00 Bestel het e-book € 4,99
E-book prijsvergelijker