Op het puntje van je stoel met deze geweldige actiethriller!

Je@net 07 juni 2024
Uitbarsting – Michael Crichton & James Patterson

Een vulkaanuitbarsting staat op het punt een deel van Hawaï te vernietigen.
Maar een geheim dat al decennia lang door het Amerikaanse leger wordt bewaard, blijkt nóg destructiever dan de vulkaan, waardoor vele levens op het spel staan.
Nu is het de beurt aan een groep dappere individuen om het eiland –en de hele wereld- te redden.

Michael Crichton, bedenker van klassiekers als Jurassic Park en Westworld, was al jaren met een groot project bezig toen hij in 2008 aan de gevolgen van kanker overleed: een manuscript over een vulkaanuitbarsting op Hawaï. Zijn weduwe wist hoe bijzonder het verhaal was, en hield zijn aantekeningen en het onafgemaakte manuscript achter totdat ze de juiste auteur had gevonden om het te voltooien. Recent vond ze die in James Patterson, een van de populairste verhalenvertellers ter wereld en toevallig ook een van mijn grote favorieten. Dat maakte me natuurlijk meteen al heel nieuwsgierig naar dit boek. Want twee van zulke grootheden, dat belooft iets heel moois te worden en zal deze belofte ook echt waargemaakt worden?

De schrijfstijl is zoals ik van Patterson gewend ben, prettig en beeldend. Je ziet het hele verhaal als het ware als een film aan je voorbij trekken. Personages en gebeurtenissen komen tot leven en of je nou wilt of niet, al lezend ga je deel uit maken van dit verhaal.

De hoofdstukken zijn kort en er is weinig tijd om adem te halen, want je moet door. Het tempo ligt hoog, want de acties, cliffhangers en plotwendingen volgen elkaar in rap tempo op. Maar gelukkig is daar John MacGregor, wetenschappelijk directeur van het Hawaiian Volcano Obervatory. Bekwaam, doortastend en prettig in de omgang. Je leest het verhaal voornamelijk vanuit John, maar doordat het perspectief af en toe wisselt krijg je vanuit meerdere gezichtspunten informatie.

Je merkt duidelijk dat voorafgaande aan dit boek gedegen onderzoek is gedaan, maar naast de onontbeerlijke technische uitleg over vulkanen is er ook ruimte voor de onderlinge relaties. En juist deze afwisseling maakt dat het verhaal toch vlot wegleest.

Uitbarsting is een geweldige actiethriller waarbij je voortdurend op het puntje van je stoel zit en aan het eind alleen nog maar kunt denken ‘Wanneer gaat deze verfilming in première?’

5 ★

Bedankt HarperCollins voor dit recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Meer recensies van Je@net