Intrigerend boek over hoe wij onze planeet kunnen redden
Earthshot gaat over de Earthshot prize die prins William in het leven heeft geroepen om met zijn allen te werken aan onze planeet om die beter te maken.
Zoals we allemaal wel weten moet er iets gedaan worden om het klimaat van onze planeet te veranderen. Er is hier een heel plan voor op gezet dat dit tussen nu en 2030 gerealiseerd kan worden. Want als we niets doen om het klimaat te veranderen zal onze planeet in 2030 onherstelbaar beschadigd zijn. Earthshot richt zich daarom op de volgende vijf categorieën:
de natuur beschermen en herstellen, nieuw leven voor onze oceanen, onze lucht zuiveren, ons klimaat herstellen en bouwen aan een afvalvrije wereld. Voor elke categorie is er een prijs te winnen voor de meest innovatieve mogelijkheid om onze planeet te redden.
Earthshot is opgedeeld in drie delen: het cruciale decennium, de planeet repareren en hoe ieder van ons verschil kan maken. In de eerste twee delen gaat het vooral om de feiten wat er van de planeet allemaal verloren is gegaan maar ook hoe al een deel van de planeet langzaam is hersteld. In deel twee van het boek wordt dit per categorie goed en duidelijk uitgelegd. Het is enerzijds treurig om te lezen wat er allemaal verloren is gegaan op de planeet maar anderzijds ontzettend mooi om te lezen over het geleidelijke herstel ervan. Waarvan er eerst werd gedacht dat het niet meer te herstellen was laat de natuur ons maar weer zien hoe krachtig deze is om weer te worden zoals die was. Er wordt veel uitgelegd wat er precies nodig is om bepaalde doelen te bereiken en het is mooi om te lezen wat voor innovatieve mogelijkheden sommige mensen al hebben bedacht om het klimaat te herstellen.
In het boek zijn ook meerdere foto’s te vinden met tekst en uitleg. Deze geven een goed beeld weer hoe de natuur zich kan herstellen en waar nog winst te behalen is.
In deel 3 van het boek gaat het vooral over wat jijzelf al kan veranderen om de planeet te redden. Dit zijn verschillende uitdagingen van makkelijk tot moeilijk. Maar wanneer iedereen hier aan meedoet moet dit zeker een grote bijdrage leveren aan een betere planeet.
In het boek lees je ook meerdere malen over Nederland wat wij als land al gedaan hebben. Maar ook dat wij als fietsland als groot voorbeeld worden gezien dat dit een goed alternatief is voor de auto en je hierdoor het koolstofdioxide verbruik reduceert. Dat je als klein land ook al veel bijdrage kan leveren is natuurlijk hartstikke mooi en geeft hier ook mee weer dat echt ieder land hoe groot of klein zijn bijdrage moet leveren om de planeet te redden.