Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een verfrissende stem in de Nederlandstalige fantasy

Johan Klein Haneveld 11 juni 2024 Auteur
Ik geef meteen toe dat ik niet alles lees dat in het Nederlands taalgebied uitkomt in het fantasygenre. Wat de SF betreft, lukt het me het meeste tot me te nemen, maar hoewel het volume van dat genre een stuk kleiner is, ben ik zelfs daar niet compleet. Wel spreken SF-verhalen me vaak meer aan dan fantasyverhalen, vooral die van traditionele snit. Er speelt dus een ‘bias’ mee als ik zeg dat ik binnen de Nederlandstalige fantasy weinig vernieuwende werken tegenkom of boeken die mij als lezer uitdagen en inspireren. Maar alleen gebaseerd op vooroordelen is het niet, immers in het Engelse taalgebied ontdek ik wel met enige regelmaat fantasy die de grenzen van het genre oprekt, thematische diepgang aanbrengt en verfrissende ideeën brengt. Binnen het Nederlands gaat het echter nog vooral om queesteverhalen in middeleeuws aandoende werelden zonder experimenten wat vorm of vertelwijze betreft. Niet alleen in mijn beleving, maar ook in die van anderen. Waar zijn de Nederlandstalige auteurs die zich hebben laten inspireren door de New Weird? Of door Grimdark? Terwijl binnen de SF steeds meer schrijvers hun vleugels uitslaan, mis ik een overeenkomend nieuw elan binnen de fantasy. Of eigenlijk is ‘miste’ beter, want onderhavig boek heeft me het vertrouwen teruggegeven in de toekomst van de Nederlandstalige fantasy.
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat mijn verwachtingen wat deze schrijver betreft hooggespannen waren. Want ik heb in het verleden twee boeken van hem mogen proeflezen en becommentariëren. Boeken die hij (nog) niet heeft uitgebracht, omdat hij ze daarvoor nog niet goed genoeg vond, maar die ik al beter vond dan het meeste dat ik uit het Nederlandse taalgebied kende. Dat we in onze gesprekken de diepte ingingen op het gebied van filosofie, progressieve theologie en zingeving versterkte die verwachting. We bleken ook nog eens het ideaal te delen om niet alleen een leuk verhaal te schrijven, maar iets dat echt vernieuwend is, dat het genre verder helpt. Dat ik al enthousiast was over niet uitgegeven werk, maakte niet dat ik dit boek minder kritisch las. Een schrijver moet het wel kunnen waarmaken. Het is eerder andersom: ik leg de lat hoger als mijn verwachtingen hoger zijn. Maar het is Chris Hoksbergen gelukt ze in de meeste opzichten te overtreffen. Niet in alle, maar als dit boek nu al staat als een huis en werkelijk iets toevoegt aan het fantasygenre, wat zal de schrijver in de toekomst dan niet allemaal voor moois opleveren? Hij is immers nog jong en dit is zijn debuut - ik kan alleen maar likkebaarden bij de gedachte aan de goed doorwrochte, verrassende en vernieuwende werken die van zijn hand hopelijk gaan volgen.

...

Het moge duidelijk zijn uit deze lange bespreking: ik genoot van dit boek, dat volgens mij binnen het Nederlandstalige fantasywereldje de kop boven het maaiveld uitsteekt. Hopelijk inspireert het andere schrijvers ook meer ambitie te tonen en zelf met net zo vernieuwend werk te komen.

De volledige recensie is te lezen in 'Fantastische Vertellingen', nr 70.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Johan Klein Haneveld

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?