Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Niet alle verhalen zijn sterk, maar de sterke zijn echt heel goed

Johan Klein Haneveld 11 juni 2024 Auteur
De naam ‘Jean Ray’ had ik wel eens ergens opgevangen, maar van de schrijver achter dit pseudoniem (en heel wat andere pseudoniemen, zoals ‘John Flanders’) had ik nog nooit wat gelezen. Dat terwijl ik toch probeer kennis te nemen van de Nederlandstalige SF, fantasy en horror en hun geschiedenis. Pas in ‘In Tenebris’ las ik voor het eerst een verhaal van John Flanders en nu dus deze bundel. Het klopt wat in het voorwoord staat, dat deze auteur in het buitenland - Frankrijk, maar ook het Engelse taalgebied - veel bekendheid heeft verkregen, maar in het Nederlands (en vooral in Nederland zelf) niet is doorgebroken of in elk geval niet de aandacht heeft weten vast te houden.
Horrormeester H.P. Lovecraft zegt over de verhalen van John Flanders dat hij ze atmosferisch vindt (zie: https://deepcuts.blog/2023/08/05/deeper-cut-jean-ray-and-weird-tales/). Dat is een aanbeveling die de liefhebber van klassieke horror nieuwsgierig weet te maken. Meerdere verhalen van Flanders verschenen in ‘Weird Tales’, waar ook Lovecraft voor schreef - een prestatie voor iemand uit onze windstreken. Dat Uitgeverij Poespa Producties de missie op zich heeft genomen het werk van deze in onze contreien vergeten auteur aan de vergetelheid te ontrukken, is dus begrijpelijk. En in mijn geval geslaagd. Want ik vond in deze bundel inderdaad verhalen met de sfeer van de klassieke ‘weird fiction’, zelfs al waren ze allemaal oorspronkelijk in het Nederlands geschreven. Wie een zwak heeft voor de mysterieuze vreemde verhalen van voor de tweede wereldoorlog, waarbij een unheimische sfeer, suggestie en angst voor het onbekende belangrijker zijn dan gruwel en schrikeffecten, zal zich met deze bundel uitstekend weten te vermaken.

...

Het waren vooral de eerste verhalen in deze collectie die ik een beetje flauw vond. Maar het grootste deel was zeker de moeite waard en de schrijfstijl van Flanders is altijd mooi (maar natuurlijk enigszins gedateerd). Wie ook maar enige interesse heeft in Nederlandstalige ‘weird fiction’, of in de geschiedenis van de SF, fantasy en horror in ons taalgebied, moet deze bundel zeker lezen!

De volledige recensie is te lezen in 'Fantastische Vertellingen', nr 70.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Johan Klein Haneveld

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?