Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Spannend, maar niet heel geloofwaardig, deel van dystopische serie

Johan Klein Haneveld 22 mei 2024 Auteur
Disclaimer: De auteur schreef een verhaal voor mijn tweede klimaatbundel 'Welkom in de broeikaswereld'.

7+ Weer een mooi, zij het wat melodramatisch en niet altijd even geloofwaardig verhaal in de Slaves-serie van Miriam Borgermans. Melodramatisch omdat hoofdpersonen Raven en Dante elkaar weer hebben misgelopen en dingen van elkaar denken die misschien niet waar zijn, terwijl Dante (de hoofdpersoon in dit deel) ook nog eens overhoop ligt met een van zijn beste vrienden. De emoties lopen hoog op.
Ongeloofwaardig is het omdat Dante niet alleen vergiftigd is, maar daarnaast ook nog eens een slavenopstand leidt, in dienst is van de grootste baas van de wereld, Satu, een vliegopleiding doet en daarbij ook nog eens de beste is. Dat al die dingen hem lukken zonder dat hij doodgaat, of gesnapt wordt, ging er bij mij niet in. Hij mag dan gepresenteerd worden als een alleskunner, door zijn vergiftiging en de drugs reageert hij vaak onnadenkend en overtrokken - en toch blijft zijn samenzwering verborgen? De andere partijen in deze wereld zijn wel heel erg goed van vertrouwen ... De 'suspension of disbelief' werkte bij mij niet - al liet ik me uiteindelijk maar meesleuren door de op en neer bewegingen van het plot.
Wellicht was het beter en geloofwaardiger geweest als de serie na drie trilogieën ten einde was gekomen, want nu na acht delen is het verhaal nog niet afgelopen. Ja, de toekomst van de bewoners van de verwoeste aarde staat op het spel (ook ongeloofwaardig is dat het Dante weinig lijkt te schelen, zo is hij met Raven bezig, terwijl hij bezig is een opstand voor te bereiden), maar nu een paar jaar na het eerste deel is het moeilijk alle partijen en belangen scherp te houden. Gelukkig staat er een verklarende woordenlijst achterin.
Toch geef ik ook dit boek nog steeds vier sterren. En dat is a) door het heldere, krachtige taalgebruik van de auteur. Miriam Borgermans weet de boeken over Dante echt heel anders over te laten komen dan die over Raven. Hier geen mooie, frisse metaforen, maar rauwe taal - veel gescheld en Engelse terminologie. Dit is een rauwe mannenwereld en dat is meteen duidelijk. Goed geschreven overigens, want ik kwam misschien één klein redactiefoutje tegen, maar meer niet, terwijl ik door de korte zinnen werd getrokken. Borgermans weet hoe ze vaart moet genereren in een verhaal, ook in de dialogen.
En het is b) door de maatschappijkritiek die door dit verhaal verweven zit. Niet alleen is de verschrikkelijke toekomst in deze boeken goed uitgedacht (een doortrekking naar de toekomst van ons huidige economische systeem waarbij een paar mensen steeds rijker worden en anderen uiteindelijk niets meer waard blijken), de situatie gaat de auteur ook aan het hart. De persoonlijke betrokkenheid van Borgermans bij het beschreven onrecht is voelbaar. Bijvoorbeeld in een passage over de manier waarop de vrije uitwisseling van informatie via het internet werd gesaboteerd door algoritmes en algoritmes die op algoritmes reageerden. Ze ziet duidelijk hoe AI -zolang dit wordt beheerst door de rijken, de CEO's- een controlemiddel is en ertoe dient werkelijke communicatie tussen mensen te verstoren. Ook haar zorg om het klimaat en de kennelijke desinteresse van bedrijven om hun rol daarin te erkennen is duidelijk. Ik hoop dat de (jonge) lezers van deze boeken de passie van de auteur overnemen en eraan zullen bijdragen een dergelijke toekomst te voorkomen.
Ondertussen wacht ik weer met spanning op het volgende deel!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Johan Klein Haneveld

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.