Een depressie van binnenuit
Dit is eigenlijk niet echt een dagboek, want de 'hoofdstukken' hebben nummers en de chronologie loopt door elkaar en bevat grofweg 3 onderwerpen: zijn reis met vriend Henk en vriendin Pauline (Slot) door de balkanlanden, zijn depressie en zijn bezoeken aan therapeut en seksuoloog in Amsterdam.
Omdat de depressie de rode lijn door het boek heen vormt, is dit boek minder licht dan het vorige (Jasper en zijn knecht).
Jasper is dood, knecht Gerbrand is alleen en worstelt met zijn depressie. Er zit nog steeds wel die kenmerkende droge humor in, maar een stuk minder dan in Jasper.
Hij probeert vooral in woorden te vatten hoe een depressie er 'aan de binnenkant' uitziet. Zelf vindt hij dat hij daar niet in is geslaagd, ik vind het wel meevallen, je krijgt als lezer best een goed beeld van de hel die een depressie is. Troost vindt hij vaak bij het lezen van J.J. Voskuil, vooral de delen van Het Bureau leest hij alsmaar opnieuw. Ik ben daarin ooit in deel 3 gestrand, maar heb nu toch wel zin nog eens een nieuwe poging te doen. Maar ik kijk vooral uit naar het nieuwe egodocument (want wederom in Privédomein) van Bakker zelf.