Fantastisch boek over een moedige vrouw

Jokie 03 juni 2025
Dit is een fantastisch boek als je nog niet zoveel weet over Simone de Beauvoir. Deze gefictionaliseerde biografie bestrijkt de periode van 1924 (Simone is dan 16 jaar) tot en met 1946.
Literatuurwetenschapper Caroline Bernard maakt heel goed duidelijk hoe moedig De Beauvoir was; wij staan er in deze tijd niet meer bij stil, maar in haar tijd was het een zeer dappere daad om het huwelijk en het gezin af te wijzen. Er waren geen vrouwelijke rolmodellen die haar de weg konden wijzen. Wat ook geldt voor het aangaan van een open relatie met Jean-Paul Sartre.
We lezen hoe de schrijfaspiraties van Simone al heel vroeg ontstaan, hoe zij kennis maakt met Jean-Paul, hoe zij worstelt met die open relatie en hoe zij elkaar beïnvloeden in hun gedachtengoed. De eerste boeken van beiden worden gepublceerd en het existentialisme krijgt vorm.
Ik had altijd een (redelijk vaag) beeld voor me van een hele serieuze en strenge Simone (er zijn weinig foto's van een lachende Simone), maar in dit boek komt zij óók naar voren als een vrouw met joie de vivre, een vrouw die houdt van uitgaan, van dansen, van wandelen, van de natuur en van skiën.
Dit boek heeft mijn interesse in De Beauvoir behoorlijk aangewakkerd en ervoor gezorgd dat ik alles van en over deze vrouw wil lezen!

Meer recensies van Jokie