Onderhoudende historische fictie
Dit is naar mijn mening geen thriller, maar historische fictie die behoorlijk steunt op de psychologie van de hoofdpersonen. Waarom wordt toch elk boek waarin doden vallen tegenwoordig een thriller genoemd?
Het verhaal speelt zich af in een vlaams dorp, zo'n 8 jaar na de 1e wereldoorlog. Dorpsarts Sara woont daar samen met haar in de oorlog psychisch beschadigde broer Maurice, haar door diezelfde oorlog verminkte man en diens oorlogskameraad, wiens gezicht zo aan flarden is geschoten dat hij een masker moet dragen. Maurice bouwt aan een toren geïnspireerd door postbode Ferdinand Cheval (op internet zijn diens prachtige bouwwerken te bewonderen). De eerste wereldoorlog heeft dus flinke sporen achtergelaten, en nog steeds, want er is aan het begin van die oorlog iets in het dorp gebeurd dat de inwoners onderling verscheurt. Via flashbacks naar 1914 krijg je als lezer langzamerhand door wat er is gebeurd.
Ik vond de sfeertekening van dat dorp en hoe de mensen op elkaar reageren, ieder vanuit zijn eigen beperkingen, erg mooi. Maurice komt als personage goed uit de verf, je bekijkt de gebeurtenissen vooral vanuit hem, en vanuit zijn toren. De rest van de personages blijft een beetje vlak.
Onderhoudend boek.
Onderhoudend boek.