Thysia stelt absoluut niet teleur!
Ben je na het lezen van 'Sensation Island' van Thysia Huisman benieuwd of je ook aan 'Schaduwdorp' moet beginnen? Laat me je die twijfel meteen uit handen nemen: ja, doen!
Inhoud
Wat zou jij doen als je de kans van je leven krijgt, maar daarvoor moet terugkeren naar een plek die je met moeite achter je hebt gelaten? Dat is precies waar programmamaker Charlie mee worstelt. Ze woont inmiddels al jaren in Amsterdam, maar moet voor haar werk terug naar Urk, het strenggelovige vissersdorp waar ze ooit rigoureus mee brak. Niet omdat ze heimwee heeft of zin in een warme familiereünie (al staan haar oom en tante haar enthousiast op te wachten), maar om er een realityserie op te nemen. En geloof mij: dat gaat allesbehalve van een leien dakje.
De dorpsbewoners zitten absoluut niet te wachten op camera’s en nieuwsgierige blikken van mensen die denken makkelijk te kunnen scoren. En dat is niet zomaar: er stinkt iets aan dit dorpje (en nee, dan heb ik het niet alleen over de vis). De grote vraag is: hoe ver durft Charlie te gaan om de serie te maken? En is ze bereid om de confrontatie met haar verleden én het dorp echt aan te gaan?
Mijn mening
Na het lezen van de heerlijk meeslepende thriller 'Sensation Island' wist ik al dat de 'Achter de schermen'-reeks potentie had, maar 'Schaduwdorp' bevestigt dat nog eens dubbel en dwars. Wat Thysia ook in dit boek bijzonder goed doet, is de tijd nemen om zowel de setting als hoofdpersonage Charlie uit te werken. Daardoor was het voor mij als lezer niet moeilijk om snel een band met haar te vormen. Je voelt haar onzekerheden, weet waar ze precies vandaan komt en welke ambities ze nog met zich meedraagt. Daarnaast snap je waarom ze Urk ooit verliet, maar ook waarom het zo moeilijk is om er nu weer terug te keren.
Als lezer kun je verder alleen maar hopen dat ze de juiste keuzes maakt en écht naar haar gevoel luistert. Want oh boy, wat is er in dit verhaal veel aan de hand op Urk!
Van de spannende proloog tot het einde bleef ik me maar dingen afvragen. Wie is te vertrouwen? Wat wordt er verzwegen? En wat is nu eigenlijk het grote gevaar? De radartjes in mijn hoofd sloegen haast op hol. En dat kan ook niet anders. Net als hoofdpersonage Charlie zorgt Thysia er namelijk voor dat ook Urk zelf tot leven wordt gewekt. Het is haast alsof je er zelf rondloopt, óf alsof je vanaf je beeldbuis naar een film of tv-programma zit te kijken dat zich daar afspeelt. Je ziet alle bijpersonages op de juiste plekken en voelt daardoor echt dat er iets gaande is. Maar wat precies? Pagina na pagina sloeg ik om, haast wanhopig op zoek naar de antwoorden die ik nodig had om het geheel te begrijpen. En onderweg werd ik zeker niet teleurgesteld.
Toch heb ik 'Schaduwdorp' uiteindelijk beoordeeld met vier van de vijf sterren. Dat is absoluut niet slecht, maar toch heb ik er een reden voor: de opbouw had voor mij iets strakker gemogen. Want ja, ik vond het aan de ene kant goed dat Thysia echt de tijd nam om de personages en de situatie op te zetten, maar aan de andere kant voelde het tot zo’n 50% wat traag. Je wacht bijvoorbeeld op het moment dat Charlie samen met de cameraploeg op stap gaat, maar dat moment laat behoorlijk lang op zich wachten.
Maar geen zorgen, toen ik eenmaal voorbij een bepaald punt was, ging het tempo echt omhoog en kon ik dit boek nauwelijks nog wegleggen. Ik móést en zou weten of het goed zou komen met Charlie en personages als Amber, Klaas, Eva en Ton. Of dat ook gebeurt, kan ik natuurlijk niet zeggen ;)
Conclusie
Zoek je deze zomer nog een sfeervolle, psychologische thriller die zich afspeelt op een plek die je misschien alleen kent van... de realityserie 'Urk'? Dan is 'Schaduwdorp' van Thysia Huisman absoluut de moeite van het overwegen waard. Deze thriller is spannend, sleept je mee en stelt ook qua wendingen zeker niet teleur. Voor je het weet, sla je 'm – hopelijk met een gerust gevoel – weer dicht.
En nu? Nu is het voor mij wachten op nog een deel in deze reeks. Deze entertainmentjournalist en -liefhebber krijgt nooit genoeg van al die 'kijkjes' achter de schermen bij televisieprogramma's.
Inhoud
Mijn mening