Ik miste helaas iets...

judithblogtsolo 25 juni 2025
Na het lezen van 'Speler 13' van Maren Stoffels kon ik niet wachten om ook 'Zonnesteek' van Suzanne Vermeer erbij te pakken. Maar zal ik maar direct eerlijk zijn? Ik was toch wat teleurgesteld.

Inhoud

Deze eerste jeugdthriller van Suzanne Vermeer gaat over Naomi, die samen met haar beste vriendinnen Jasmijn en Lois op vakantie gaat naar Albufeira. Zeg maar dag tegen al het ouderlijk gezag en hallo tegen leuke jongens, lekkere drankjes, heel veel feestjes, lekker uitbrakken bij het zwembad en op het strand en... TikTok-challenges.

Een mysterieus account daagt toeristen uit om opdrachten te doen. Dat begint nog vrij onschuldig, maar loopt al snel zo uit de hand dat er vakantiegangers in het ziekenhuis belanden. De vraag is dan ook: hoever is de groep van Naomi bereid te gaan? Zijn ze echt van plan om hun leven op het spel te zetten voor een paar extra views?

Inhoud

Na het verslinden van 'Speler 13' kon ik niet wachten om te ontdekken of 'Zonnesteek' net zo goed kon zijn. Dat klinkt voor sommige mensen misschien als een gekke vergelijking – aangezien het twee verschillende auteurs zijn – maar deze boeken verschenen gelijktijdig onder het nieuwe label Thrillseekers, een samenwerking tussen A.W. Bruna en Leopold om de jeugd nog meer aan het lezen te krijgen. En je begrijpt het al: juist daardoor lagen mijn verwachtingen hoog.

Toch val ik maar gelijk met de deur in huis: helaas kon 'Zonnesteek' die niet waarmaken. De grootste reden? Het gebrek aan een echte verhaallijn en spanning.

Waar Maren Stoffels een duidelijke rode draad en logische opbouw had, ontbrak die bij dit boek. Lange tijd heb je het gevoel 'gewoon' een steeds groter wordende vriendengroep te volgen die zich vermaakt met elkaar, alcohol en allerlei feestjes. De TikTok-challenges spelen aanvankelijk slechts een bijrol, en het duurt dus lang voordat het echt spannend wordt. Het moment dat op de achterkant als hoogtepunt wordt aangekondigd – de verdwijning van een van de meiden – komt pas op pagina 100 van de 132. Bij een dik boek (dat Suzanne Vermeer normaal schrijft) is dat prima. Maar hier voelt het net wat te laat en daardoor als een regelrechte spoiler.

Volwassen schrijfstijl

Ook de schrijfstijl voelde soms net iets te volwassen of ingewikkeld voor het jonge publiek waar het boek zich op richt. Ik moest echt moeite doen om mijn draai te vinden. En dat is jammer, juist omdat je maar een beperkt aantal pagina’s hebt om mee te kunnen groeien met de karakters. Maar vond ik dit boek dan enorm slecht? Nee, gelukkig niet.

Je merkt echt wel dat Suzanne Vermeer ervaring heeft. Wat ze namelijk vooral goed doet, is de personages uitwerken. Ieder van hen – of het nu gaat om Naomi, Lois en Jasmijn of de drie jongens die ze tijdens hun reis ontmoeten – krijgt een eigen verhaal en leer je pagina na pagina beter kennen. Hierdoor is het ook niet al te moeilijk om ze uit elkaar te houden. Al had ik misschien zelf gekozen voor een ik-perspectief vanuit Naomi, om de lezer nog iets dichterbij te brengen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Conclusie

Ben je op zoek naar een zinderende jeugdthriller die je nog nachtenlang zal bijblijven? Dan verwijs ik je graag door naar 'Speler 13' van Maren Stoffels. Maar ben je juist in de stemming voor een luchtig boek voor op het strand, eentje waarin vriendschap, vakantie en een vleugje mysterie samenkomen? Dan zit je met 'Zonnesteek' aan het juiste adres. Dit boek bevat namelijk interessante karakters en neemt je weer helemaal mee op je eerste vakantie zonder ouders, maar dan helemaal in stijl van nu. Daar zorgen de verwijzingen naar populaire muziek en TikTok wel voor.

Toch ben ik voor een jeugdthriller niet helemaal overtuigd. De spanning komt te laat op gang, er ontbreekt een duidelijke rode draad en het moment dat op de flaptekst wordt genoemd komt te laat. Ook de schrijfstijl is naar mijn gevoel af en toe net te ingewikkeld voor de doelgroep. Maar goed: dit is Suzanne Vermeers eerste jeugdthriller, en dat neem ik zeker mee in mijn oordeel. Wie weet wat ze in de toekomst nog voor ons in petto heeft.

Meer recensies van judithblogtsolo