Nadine weet te verrassen!

judithblogtsolo 03 augustus 2025
Soms pak je een boek op met hoge verwachtingen. Je kent de auteur, weet wat je ongeveer kunt verwachten en hoopt natuurlijk op meer van hetzelfde. Maar soms gebeurt het tegenovergestelde: je duikt er blanco in. Geen voorkennis en dus ook geen verwachtingen. Precies dat overkwam mij met 'Verraderlijk spel' van Nadine Barroso. En wat een fijne verrassing bleek dat te zijn!

Inhoud

Deze spannende thriller draait om Ella, een alleenstaande moeder die besluit deze zomer niet bij de pakken neer te zitten. Via via hoort ze over een kampeervakantie in de Ardennen, speciaal voor alleenstaande ouders met kinderen. Dat lijkt haar wel wat: even weg uit de sleur, nieuwe mensen leren kennen én qualitytime met haar vijfjarige zoontje Finn.

Maar het ontspannende tripje verandert al snel in een nachtmerrie als Finn tijdens een spelletje verstoppertje niet meer terugkomt. In eerste instantie denkt men dat hij verdwaald is, maar al snel ontdekt de politie aanwijzingen voor een ontvoering. Wat is er met Finn gebeurd? En heeft zijn verdwijning misschien te maken met een eerdere zaak, waarbij een ander jongetje vermist raakte en dood werd teruggevonden bij een mysterieus stenen figuur? Voor zowel de politie als de radeloze Ella begint een race tegen de klok.

'Verraderlijk spel' - Nadine Barroso

Wat volgt is een spannend, meeslepend en bovenal toegankelijk verhaal dat me echt wist te grijpen. In tegenstelling tot andere thrillers die ik de laatste tijd las (waarbij ik vaak net dat beetje miste), wist 'Verraderlijk spel' mij wél van begin tot eind te boeien. En dat is natuurlijk niet zomaar. De sterkste punten zijn zonder twijfel de hoofdpersonages en de korte hoofdstukken, waardoor je moeiteloos door het boek heen raast.

Dat laatste behoeft weinig uitleg, maar over de personages wil ik wél wat kwijt. Je volgt vooral Ella, die radeloos is als haar zoontje van de ene op de andere seconde van de aardbodem lijkt verdwenen. En logisch ook. Of je nu ouder bent of niet: je voelt haar angst, wanhoop en hoop van de pagina’s spatten. Je wil haar helpen, haar beschermen, het liefst direct ingrijpen. Maar als lezer heb je die macht natuurlijk niet. Ondertussen weet je ook dat er iemand rondloopt die onschuldige jongetjes ontvoert én vermoordt. Je vraagt je dan ook 300 pagina’s lang af: is Finn het volgende slachtoffer? En als dat zo is… wat staat hem dan nog te wachten?

Het antwoord op die vragen ga ik je natuurlijk niet geven. Het zou immers ook doodzonde zijn als je het niet zelf ervaart. Wat ik wél kan verklappen: dit is slechts één kant van het verhaal. Andere hoofdstukken zijn namelijk geschreven vanuit Jasmine Ziani, een ambitieuze stagiaire bij de recherche die koste wat kost wil bijdragen aan het oplossen van de zaak. Ze is scherp, gedreven en weet precies wat ze wil. Maar ze moet zich bewijzen in een team waar collega’s haar niet bepaald warm ontvangen. Dankzij Nadines fijne schrijfstijl sluit je Jasmine moeiteloos in je hart. Je gunt het haar zó om net die ene aanwijzing te vinden waarmee ze Finn kan redden.

Of dat lukt? Tja… dat laat ik je graag zelf ontdekken. Maar geloof mij: 'Verraderlijk spel' heeft echt alle ingrediënten om je mee te slepen, je mee te laten leven en je op het puntje van je stoel te doen belanden. En dat maakt mij des te nieuwsgieriger naar wat Nadine Barroso, die ik hiervoor alleen kende van haar korte verhaal in 'Nr. 10', nog meer in petto heeft. Met dit boek heeft ze mij in elk geval weten te overtuigen. Wie weet lukt haar dat de volgende keer weer.

Conclusie
Zoek je nog een boek dat je zó meesleept dat je alles en iedereen om je heen vergeet? Dan adviseer ik je om nu naar de boekhandel te rennen en 'Verraderlijk spel' van Nadine Barroso aan te schaffen. Deze thriller heeft namelijk alles wat ik enorm waardeer in dit genre: korte hoofdstukken, een toegankelijke schrijfstijl, spanning, diepgang en personages die tijdens het verhaal gaan voelen als echte mensen. En dan vergeet ik nog iets belangrijks: de plottwists. Geloof mij: dit wil je lezen.

Meer recensies van judithblogtsolo