De seizoenen in poëzie
Iedereen ziet ze weleens staan… de pluizenbollen, uitgebloeide paardenbloemen. Wanneer je blaast, vliegen honderden parapluutjes de lucht in, terwijl je hoopt dat jouw wens uitkomt.
Parapluutjes van geluk is de titel van een poëzieprentenboek van Annemarie van den Brink en Marieke van Leeuwen. Het boek is een bundel van gedichten, die ons de pracht van de natuur laten beleven. De natuur leeft, groeit, verandert in de vier seizoenen van het jaar. In het boek komt elk seizoen aan bod: lente, zomer, herfst en winter. Het eerste gedicht introduceert het seizoen. Hierna volgen vijf gedichten die elk een klein facetje belichten.
In het gedicht ‘Kriebels’ zien we de ooievaar komen. Het symbool van nieuw leven. Met onze voeten gaan we in de zomer de zee in, voelen schelpjes en gladde stenen. De zonnebloemen schitteren en draaien met de zon mee. Herfst is een seizoen waar wind en regen ons verrassen. Een berg bladeren in de kleuren geel en rood zorgen voor mooie avonturen terwijl een lichtje brandt in een pompoen. Tot slot gaat in de winter de natuur in een ruststand. Verlaten vogels in zwermen ons land en vallen hagelsteentjes op ons dak.
De gedichten, geschreven door Annemarie zijn mooi van lengte en prikkelen de fantasie. We zien de vogels weg vliegen in een lange sliert die steeds van vorm verandert. Het zijn fantastische acrobaten in de lucht. Dan weer staan we dromend aan de waterkant en zijn we piraat op een woeste zee.
Ieder gedicht roept een andere verbeelding op. Fijn om dat te delen in de kring of gewoon voor je zelf te houden.
De illustraties van Marieke zijn prachtig. De kleuren in zachte, zwoele tinten nemen ons mee naar buiten, de natuur in al zijn schoonheid en weelderigheid. Je hoort de zee ruisen, je ruikt de bloemen en hoort de hagel op het dak vallen.
De parapluutjes zijn de gedichten recht uit de natuur, die ons het geluksgevoel geven even in een andere wereld te zijn. Kon het altijd maar zo zijn maar parapluutjes waaien weg en zetten ons even later weer met beide benen op de grond.