Spannend kan leuk zijn.
De voorkant van het prentenboek Wat als de wind waait? maakt jonge kinderen al nieuwsgierig. Ze zien dat een kleine jongen zich vasthoudt aan een lantaarnpaal omdat het hard waait. Het is Olivier. Tijdens het voorlezen ontdekken ze wat hierachter schuilt.
Olivier is een piekeraar. Hij denkt over alles na en maakt zich vooral zorgen. Wat als hij sokken draagt, die niet bij elkaar passen? Of als hij de rits van zijn jas niet meer open krijgt? Hij piekert zich suf. Hij is vooral bang voor de wind. Op een dag ontmoet hij Madelief. Zij is nergens bang voor. Olivier wil haar beschermen en leert haar van alles. Maar wat als het hard waait en Madelief buiten wil spelen?
Wat als de wind komt? is een leuk verhaal voor jonge kinderen. Ze ontdekken dat nieuwe spannende dingen prettig kunnen zijn. Olivier wordt meegenomen door de wind en beleeft een geweldig avontuur. Een avontuur wat helemaal nieuw voor hem is. In dit avontuur zien we ook zijn angst, maar daarnaast zijn moed en trots. Een eekhoorn komt hem redden. Een dier waar hij vooral bang voor is! De illustraties van Kate Hindley dragen bij aan de beleving van het avontuur. Ze zijn grappig en visualiseren het verhaal. Kinderen zien naast Olivier zijn knuffel, een sok en de strik door de lucht gaan. Zelfs een eekhoorn gaat mee.
Het verhaal leest prettig voor. Door de nadruk te leggen op enkele woorden, die in hoofdletters staan, bouw je de spanning op. Mooi om te zien is dat kinderen ervaren dat het mee kan vallen.
Wat als de wind komt? … deze neemt je graag mee naar dit avontuur met Olivier.