Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Spannende en geloofwaardige mix tussen feiten, fictie en religie

Katja van Neer 29 april 2022
Jeroen Windmeijer studeerde culturele antropologie, met als specialisatie Latijns-Amerika. Na zijn promotieonderzoek werkte hij als reisleider in hetzelfde gebied. Hij begon een tweede studie wereldgodsdiensten en werkte daarna jaren als docent godsdienst in Leiden. Sinds 2019 is hij fulltime auteur. In zijn achtste boek, De Stenen Goden, staat Paaseiland centraal. Een piepklein stipje op de wereldkaart dat ontzettend tot de verbeelding spreekt vanwege de mysterieuze beelden die er staan, de moai.

Monique Fierloos, conservator van het Zeeuw museum in Middelburg, werkt aan een tentoonstelling over Jacob Roggeveen, die 300 jaar eerder Paaseiland ontdekte. Een beeldhouwer uit Paaseiland gaat een replica van een moai voor het museum maken. Een klein voorouderbeeldje dat in de jaren 70 door vissers is gevonden komt eveneens in de expositie. Een aantal ondoordachte keuzes om publiciteit te trekken, zorgt ervoor dat een actiegroep de tentoonstelling gaat tegenwerken. Tegelijkertijd doet student antropologie Anthoni Eskens onderzoek naar de beelden op het eiland. Hij ontdekt dat er een felle strijd aan de gang is tussen twee groepen die een andere theorie aanhangen. Ook in Middelburg lopen de gemoederen hoog op. Zo hoog dat er een dode valt.

Er komen veel personages in het boek voor. Van de belangrijkste personages krijg je een goed beeld, zonder dat ze echt worden uitgediept. Het wordt snel duidelijk dat een aantal karakters, op zoek naar gerechtigheid of gedreven door religieus fanatisme of sociaal activisme, anders zijn dan ze zich voordoen.

De hoofdstukken zijn kort, met wisselend perspectief tussen Monique en Anthoni. Vaak eindigt een hoofdstuk met kleine cliffhangers. Dat zorgt voor een vlot verhaal, waarbij je gedreven door nieuwsgierigheid wilt blijven doorlezen. Geschiedenis en mythen worden uitvoerig, maar wel gedoseerd gedeeld. Het geeft je de gelegenheid om de informatie op te nemen en tegelijkertijd is er ruimte om je eigen voorstelling te maken, wat door de beeldende schrijfstijl goed lukt. De hoofdstukken van Monique en Anthoni worden onderbroken door passages uit de museumcatalogus en het scheepsjournaal van Roggeveen. Deze geven meer achtergrond over de ontdekkingsreis en zorgen rust in het verhaal.

Een raadselachtige vondst in de proloog, wordt gevolgd door een spannend en claustrofobisch avontuur op Paaseiland. Het geeft meteen een idee van de mysterieuze sfeer van het plot en de rol van religie in het verhaal. In het grootste deel van het boek worden de verwikkelingen verrijkt met verhalen over de moai en hun makers. Hoe werden ze gemaakt en waarom verdween de cultuur? Een ecologische ramp, een stammenoorlog, een andere reden?

Jeroen Windmeijer behandelt in De Stenen Goden alle verhalen, theorieën en mythen over Rapa Nui. Hij gaat nog een stap verder door overeenkomsten te vinden met verhalen uit de bijbel. Zelfs actuele thema’s zoals culturele toe-eigening, klimaatverandering en roofkunst komen voorbij. In Middelburg en op Paaseiland zijn een aantal parallelle gebeurtenissen in heden en verleden te ontdekken, waardoor deze verhaallijnen mooi met elkaar zijn verweven. De echte thrillerelementen worden bewaard tot het spannende einde, waarin alles in een stroomversnelling terecht komt.

De Stenen Goden is een fijn en avontuurlijk verhaal om te lezen. Liefhebbers van vreemde culturen, geschiedenis en mythologie zullen genieten van de mysterieuze sfeer en de bijbelvergelijkingen. Een spannende en geloofwaardige mix tussen feiten, fictie en religie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Katja van Neer