Een mens is een ongelofelijk wezen.

Kayleighsbooksadventure Kayleighsbooksadventure
20 mrt 2023

Ik heb voor het eerst een boek van Ruth Druart gelezen. Het boek heet: Terwijl Parijs sliep. Dit is haar debuutroman.

Het verhaal gaat over twee verhaallijnen.

De eerste vind plaats in 1953 waar Jean Luc en zijn vrouw Charlotte gelukkig zijn met hun zoontje Sam. Dit geluk wordt plots verstoord door een klop op de deur. Wat ze nooit hoopten mee te maken, wordt werkelijkheid wanneer de politie Jean Luc meeneemt voor ondervraging. Via het verhoor gaat de lezer mee terug in de tijd naar Parijs 1944 waar Jean Luc spoorarbeider was en Charlotte hulp in het ziekenhuis.

De tweede verhaallijn gaat over David en Sarah die in 1944 een kindje krijgen. Net na de bevalling wordt hun schuilplek gekend en worden ze door de Duitsers opgepakt. Ze wordt eerst in een kamp geplaats met hun pasgeboren baby en daarna gaan ze met de trein naar Auschwitz. Wanneer Sarah op het perron staat te wachten, neemt ze een ongelofelijke beslissing die haar leven en die van anderen zal veranderen.

De beslissing die Sarah gemaakt heeft, is voor Jean Luc onwerkelijk. Hij weet niet wat te doen. Uiteindelijk beslist hij om te vluchten en de lezer komt meer te weten over de vlucht en het verder vervolg.

In het boek kan je als lezer perfect beide verhaallijnen volgen. Het boek is opgedeeld in 4 delen. In deze 4 delen komen zowel de gebeurtenissen van 1944 en 1953 naar voren. Ieder hoofdstuk wisselt af met personages. Het ene hoofdstuk gaat over Jean Luc, dan eens Charlotte, dan Sarah enz. Zo kom je als lezer veel te weten over de verschillende personages en hun gebeurtenissen en gevoelens daarbij.

Jean Luc is een jonge man die alles wil doen om iedereen gelukkig te prijzen. Zijn daden zijn mooi maar ook ongelofelijk sterk om dit te doen. Hij vecht voor het goede en wil enkel maar het beste voor zijn geliefde. Hij gaat door het vuur.

Charlotte is een jonge vrouw die ondervind dat ze meer kan dan ze nu al doet. Ze begint een stem en mening te krijgen, waar haar maman niet blij mee is. Door dit te krijgen begint ze te vechten op haar manier voor wat zij wil en gaat ze door.

Sarah is een jonge vrouw die een ongelofelijke keuze maakt die niet iedereen zou doen. Ze is sterk, moedig en vooral hoopvol. Hoe zij kijkt naar de situatie is ongelofelijk sterk. Ik heb respect voor haar keuzes.

David, de man van Sarah is ongelofelijk lief naar zijn vrouw. Hij wil dat zij gelukkig wordt en wil hiervoor alles doen. Maar denkt hij hetzelfde als Sarah over de gebeurtenissen die gebeurd zijn en gaan komen?

Sam is een jongen die niet weet wat er komen zal in de wereld. Hij is sterk, geliefd door iedereen maar zelf wil hij iets dat misschien niet meer kan. Hij vecht voor zijn gevoel en dat is zo mooi. De evolutie die hij meemaakt is zo mooi en doet iets met je.

Terwijl Parijs sliep is een ongelofelijk verhaal waarin er keuzes gemaakt moeten worden die niet simpel zijn. Het is emotioneel en pakkend. Het verhaal laat je zien dat mensen ongelofelijke keuzes maken die je nooit zou voorstellen die gemaakt worden.

Ik heb uit dit verhaal geleerd dat hoop veel doet met een mens maar de belangrijke vraag stel je jezelf voorop of je kind? Wat is de juiste keuze? Voor iedereen anders.

Ruth Druart is een schrijver die ik zal onthouden en ik ben ontzettend benieuwd naar haar verdere werken.

Meer recensies van Kayleighsbooksadventure