Kunst in boekvorm
De Poppy War is een militaire, grimdark fantasy gebaseerd op de Chinese twintigste eeuw. In het boek volg je Runin, een weesmeisje dat op het punt staat om uitgehuwelijkt te worden aan een oudere man. Ze ontsnapt aan dit lot door mee te doen aan een soort staatsexamen, waarmee ze een plekje verwerft op een militaire academie. Door haar achtergrond wordt ze buitengesloten en gepest en is het voor haar lastig om een plek te vinden. In een latere fase van het boek staan conflicten en bezettingen centraal, waarbij Runin geconfronteerd wordt met ethische keuzes.
Het is best een pittig boek om te lezen, niet vanwege de schrijfstijl (die leest soepel), maar vanwege de thematiek en de uitwerking daarvan. De schrijfster heeft haar boek gebaseerd op echtgebeurde conflicten en massamoorden, waardoor het erg realistisch en met tijden erg grafisch is. R.F. Kuang legt ook de onderliggende mechanismen van dit soort conflicten bloot (wij-zij denken, dehumanisering) en dat maakt het voor mij mede een sterk boek.
De karakters in de Poppy War zijn gelaagd, vaak getraumatiseerd en niet in het hokje goed of fout te stoppen. Dit is ook van toepassing op de hoofdpersoon, die met regelmaat twijfelachtige keuzes maakt. Het eerste deel van deze driedelige serie eindigt met een behoorlijke cliffhanger, dus ik ga snel beginnen aan boek 2. Ik heb dit boek al een keer eerder gelezen, maar merkte dat ik het de tweede keer nóg meer kon waarderen.