Een originele, fantasierijke en duistere fantasy

KimCoenen85 28 juli 2025
We denken allemaal dat onze schaduw niet meer is dan ons lichaam dat het licht blokkeert. Maar wat als dat nu eens niet het geval is? In de wereld van Charlie Hall is er iets bijzonders aan de hand. Een schaduw is niet enkel een stille volger, maar bevat alle geheimen en mysteries die mensen verborgen willen houden. Om uiting te geven aan hun persoonlijkheid passen sommige hierom hun schaduw aan, dit is alleen niet zonder risico. Er wordt gefluisterd dat deze aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en zelfs je leven kunnen kosten. Charlie is een jonge barvrouw en doet er wat vuile klusjes bij om een zakcentje extra te verdienen. Ze woont samen met haar vriend Vince, een lieve en rustige jongen die zolang Charlie hem kent al zonder schaduw door het leven gaat. Haar zus Posey is overtuigd dat er iets mis is met Vince, maar Charlie wil hier niets over weten. Dan raakt ze betrokken bij een speurtocht naar een mysterieus boek en ze probeert een moord op te lossen. Het spoor leidt haar naar Vince. Ze wil het niet geloven, maar de twijfel slaat toe. Wie is hij?

Mijn ervaring:
Wat een fascinerend, duister en heerlijk mysterieus verhaal met een intrigerende insteek. Holly Black heeft een fantasierijke, vlotte en fijne schrijfstijl die je meeneemt in de wereld van Charlie Hall. Het personage is goed neergezet en gedurende het verhaal krijgt het personage ook steeds meer diepgang en krijgen we ook een blik in haar verleden. Het is een intrigerend, sterk en uniek personage, want naast een jonge barvrouw is ze ook een uitmuntende dievegge. Naast Charlie zijn ook de andere personages goed en divers uitgewerkt, waardoor er een fijne mix ontstaat.

Het is een bijzondere wereld waarin we verkeren. Want in dit verhaal kunnen mensen hun schaduw vervormen en/of manipuleren. Als statussymbool, of om te gebruiken voor duistere doeleinden. En niet zonder gevolgen… Wel wordt de wereld zelf wat minder ver uitgewerkt dan ik had gehoopt of verwacht, de focus ligt echt op de verhaallijn van Charlie en de schaduwen zelf.

Het verhaal wordt langzaamaan opgebouwd, toch bleef het verhaal me boeien en intrigeren en kon ik het niet los laten. Tussen de regels door weet Holly Black het een en ander rondom de wereld en de schaduwen uit te leggen. Holly Black neemt in het begin uitgebreid de tijd om de personages waaronder Charlie, Vince en Posy uit te werken en hun leven te beschrijven voordat er echt spanning in het verhaal komt. Dit volgt eigenlijk pas echt in het tweede gedeelte van het boek. Er volgen goede twisten en daarbij weet Holly Black door de verrassende informatie over het verleden van Charlie het verhaal nog meer spanning te geven. Zeker het plot vond ik erg, erg goed. Wel wordt het verhaal niet volledig afgesloten en blijf je met veel vragen zitten. Hopelijk worden deze in het tweede deel beantwoord.

De dief van de nacht is een originele, fantasierijke en duistere fantasy. We volgen het verhaal van Charlie Hall die zich in een wereld bevindt waarin schaduwen kunnen worden gemanipuleerd en vervormt. Charlie is een sterk en uniek personage dat gedurende het verhaal steeds meer diepgang krijgt. Het verhaal komt wat traag op gang, maar halverwege wordt het spannend en volgen er verrassende twisten. Het plot was erg indrukwekkend. Wel blijven veel vragen onbeantwoord, dus ik verheug me enorm op deel twee.

Meer recensies van KimCoenen85