De schrijfster plant je rechtstreeks in de Middeleeuwen.
Kristin Lavransdochter is een dochter van een rijke, hooggeplaatste herenboer in Noorwegen. Hun boerderij heet Jørundgård en die ligt ongeveer 125 km ten noorden van Lillehammer in het Gudbrandsdal waar de rivier de Lågen doorheen stroomt. Op de plek waar de boerderij door Undset is neergezet in haar boeken ligt nu een klein openluchtmuseum waar men het boerenleven in de Middeleeuwen kan bekijken. Destijds was het de filmset voor de opnamen van het leven van Kristin.
In ongeveer 1500 bladzijden, verdeeld over drie boeken, volgen we het leven van Kristin van haar vroege jeugd tot haar dood , een tijdsbestek van ruim 50 jaar. Heel veel bladzijden over de Middeleeuwen. Dat klinkt afschuwelijk saai maar dat is het niet omdat Undset zo liefdevol en met veel inleving over haar personages schrijft. Als lezer ga je al gauw van de mensen in de boeken houden evenals van het landschap, de natuur die in dit deel van Noorwegen overweldigend is.
Natuurlijk wordt Kristin verliefd, gaat ze trouwen en krijgt ze ook kinderen. We maken het allemaal mee en merken al snel hoe machtig de kerk is en wat zoal de gebruiken op het boerenland zijn. Undset heeft zich zeer verdiept in deze periode van haar vaderlandse geschiedenis en veel personages in de tekst hebben daadwerkelijk geleefd. Dat geldt ook voor talloze plaatsen en gebouwen die in het verhaal voorkomen.
Alles wordt gedetailleerd beschreven, niets wordt afgeraffeld. Ik zag al lezende voortdurend een film voor me waarin zich alles afspeelde.
Sigrid Undset schreef dit meesterwerk honderd jaar geleden. Ze ontving er de Nobelprijs voor en de boeken werden in 40 talen vertaald.
Tien jaar geleden verscheen een nieuwe Zweedse vertaling die ik kocht, las en onlangs herlas. Het zegt veel over de schrijverskwaliteiten van een auteur als een boek zo lang na de eerste druk toch opnieuw wordt uitgegeven. Destijds gaf ik de boeken drie sterren, nu vijf, zet ik ze op mijn favorietenlijst en bovenaan m'n top 50. Ik heb deze keer veel rustiger gelezen waardoor alles beter tot z'n recht kwam.
Voor een uitgebreide beschrijving leze men de recensie van Robert van der Meiren