Voor mij is De verborgen boekwinkel een boek dat warmte en troost biedt.

Laura 24 september 2025
In De verborgen boekwinkel schetst Evie Woods twee verhaallijnen die elkaar op een bijzondere manier raken. In 1921 vlucht Opaline voor een gedwongen huwelijk en vindt ze in Dublin de kans om een boekwinkel te beginnen. Een eeuw later probeert Martha haar leven opnieuw op te bouwen na een gewelddadig huwelijk. Als inwonend huishoudster ontmoet ze Henry, die zoekt naar een verloren manuscript van Charlotte Brontë. Samen gaan ze op pad, op zoek naar de geheimzinnige winkel die meer belooft dan alleen boeken.

Dit was mijn tweede boek van Evie Woods; eerder las ik De verhalenverzamelaar, dat me al wist te betoveren. Wat mij meteen weer opviel, is hoe subtiel zij magisch realisme door haar verhalen verweeft. Het voelt niet zwaar of overdreven, maar juist licht en hoopvol.

Wat dit boek extra aantrekkelijk maakt, is dat literatuur er zelf een grote rol in speelt; het manuscript van Charlotte Brontë is een belangrijk element en dat zorgde ervoor dat ik me nog meer in het verhaal verloor. Ik houd van verhalen over verhalen en dit boek weet precies die snaar te raken.

Daarnaast waardeer ik dat Evie Woods ook zwaardere thema’s, zoals huiselijk geweld, niet vermijdt. Ze doet dat met respect en kwetsbaarheid, waardoor de personages echt tot leven komen. Het contrast tussen pijn en veerkracht maakt dat je meeleeft met Martha, maar ook blijft geloven in de mogelijkheid van een nieuw begin.

Voor mij is De verborgen boekwinkel een boek dat warmte en troost biedt. Het laat zien dat magie en realiteit naast elkaar kunnen bestaan.

Mocht je zelf te maken hebben met huiselijk geweld, of vermoed je dat iemand in je omgeving hiermee worstelt, weet dan dat je er niet alleen voor staat. In Nederland kun je (anoniem) contact opnemen met Veilig Thuis via 0800-2000. Daar luisteren professionals naar je verhaal en denken ze met je mee over wat je kunt doen.

Meer recensies van Laura

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!