Een booktok hype die wel werkt
Een trend van de laatste jaren is dat TikTok een stempel op het literaire landschap drukt. Dit beperkt zich niet alleen tot het buitenland, want Nederlandse uitgeverijen spelen hier handig op in door succesvolle titels te vertalen. Een van de nieuwste toevoegingen in het “Cozy fantasy” rijtje is For whom the Belle Tolls van Jaysea Lynn. Deze auteur oogstte bekendheid met haar “Hell’s Belles” serie. Ik zit zelf niet op TikTok, dus heb werkelijk waar geen idee waar deze serie over gaat. Van het boek rondom deze serie had ik dan ook geen hoge verwachtingen. Mijn gedachte was vooral ‘Het is een Booktok hype, dus zal wel niets voorstellen’. Doordat het in een Discord groep een boek van de maand werd besloot ik het wel een kans te geven. Ik zat er nog nooit zo ontiegelijk naast met mijn verwachtingen.
Wanneer Lily onverwacht komt te overlijden en in het hiernamaals belandt, ontdekt ze een wereld die ze nooit voor mogelijk had gehouden, vol goden, fae, magie en nieuwe kansen na de dood. Goden wachten in de rij bij het café, fae reizen tussen werelden en zielen vinden een manier om van de dood een nieuw begin te maken. Er is echter één plek die haar steeds sterker aantrekt, de Hel. Hier ontdekt ze dat demonen die zielen begeleiden wel wat hulp kunnen gebruiken. Gelukkig heeft Lily een flinke dosis ervaring in de klantenservice en ze besluit deze dan ook in te zetten. Tegelijkertijd ontwikkelt ze een hechte vriendschap met Bel, een demongeneraal. Misschien zit hier wel meer in. De tijd moet dit uitwijzen, maar hebben ze deze tijd wel?
Op het eerste gezicht is dit een verhaal zoals zo veel andere verhalen die populair worden op TikTok. Lily lijkt geen interessant personage, eerder wat oppervlakkig. Sarcasme is haar handelsmerk en dit maakt haar vrij leeg en onsympathiek. Naarmate het verhaal vordert kom je meer over haar vroegere leven te weten en wordt duidelijk waarom ze zich op deze manier gedraagt. Dit sarcasme blijkt een veilige façade. Door de ontmoetingen met de bevolking van het hiernamaals merk je dat Lily zich steeds meer open durft te stellen en dat ze helemaal niet zo sarcastisch is. In werkelijkheid blijkt ze een zorgzaam persoon die in haar leven veel voor de kiezen heeft gekregen. Gaandeweg heelt ze van haar opgelopen trauma’s en dat kan niet zonder Bel en Sharky. Deze twee zijn stabiele factoren in haar nieuwe leven en de omgang met elkaar is mooi om te zien. Het zijn allemaal personages die veel hebben meegemaakt en in elkaar hun steun en toeverlaat vinden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er zich iets ontwikkelt tussen Lily en Bel. Dit doet echter geen afbreuk aan het verhaal. Deze personages zijn wel wat geromantiseerd, want geen enkel van hen is eng of gevaarlijk zoals in andere boeken binnen dit genre.
Deze roman draait namelijk vooral om de thematiek en de karakter ontwikkeling die hieruit voortkomt. Ben je op zoek naar een boek boordevol actie? Dan is deze lijvige romantasy wellicht niet iets voor jou. Men bestempeld dit boek vaak als cozy vanwege de relaxte vibes en daar is zeker iets voor te zeggen. Hoewel ik helemaal niet zo’n grote fan ben van cozy boeken, kon ik dit verhaal toch maar moeilijk wegleggen en dat zit hem puur in de thematiek. Lynn verwerkt namelijk ethische kwesties en controversiële thema’s, maar doet dat op zo’n manier dat het de lezer en de personages aan het denken zet waardoor ze er anders naar zullen kijken. Dit komt de ontwikkeling van deze personages ten goede, zonder belerend te zijn. Toch zijn er ook genoeg momenten van spanning waardoor je door wilt blijven lezen. Dit komt ook door de vlotte schrijfstijl. Het boek telt zo’n 800 pagina’s, maar dit heb je eigenlijk niet eens door. Je wilt weten hoe het er in de Hel aan toe gaat. Het einde zorgt ervoor dat je eigenlijk meer wilt, ook al is het de vraag of dat erin zit.
For whom the belle tolls van Jaysea Lynn is een onverwachte verrassing gebleken. Het is een lijvige fantasy die wellicht past binnen de categorie “cozy”. Dit ligt vooral aan de plot waarin in eerste instantie weinig gebeurd en de daarbij behorende relaxte vibes. Toch is dit boek zo veel meer, want het werpt een interessant licht op controversiële onderwerpen zonder te belerend te zijn. De personages ontwikkelen zich hierdoor en krijgen ruimte om het verleden eindelijk achter zich te laten en te kunnen helen. Desondanks zitten er wel spannende momenten in deze roman, maar algeheel genomen is dit niet het juiste boek voor wie veel actie zoekt. Met zijn ruim 800 pagina’s is dit een echte klepper, maar door de vlotte schrijfstijl heb je dit niet direct door. Voor je het weet vlieg je door het verhaal en wil je eigenlijk meer. Het is nog maar de vraag of dat er ooit zal komen.