De gezellige Amsterdamse sfeer kan ongeloofwaardigheden en plotgaten niet verdoezelen
De Amerikaanse auteur Rachel Lynn Solomon is geen onbekende. In Nederland debuteerde ze in 2023 met De Ex Talk waarmee ze zich direct op de kaart zette. Omdat ze als expat in Amsterdam woont kon een boek over deze stad waarin ze haar eigen ervaringen verwerkt niet uitblijven. Het resultaat is What happens in Amsterdam waarin Dani vanuit Los Angeles halsoverkop naar Amsterdam verhuisd om daar een nieuw leven te beginnen.
In 2022 las ik voor het eerst een boek van deze auteur, Weather Girl. Dit boek is niet vertaald en kreeg internationaal veel hype. Helaas was ik hier niet erg van gecharmeerd. Ik twijfelde dan ook erg of ik De Ex Talk wilde lezen. Toch deed ik het en ondanks dat ook dit geen hoogstandje is, leest het lekker weg. Toch had ik wederom twijfels bij What happens in Amsterdam. De flaptekst wekte de indruk dat het makkelijk wegleest, maar dat ik niet volledig overtuigd zou worden. Waarom ik het dan toch oppakte? Ik hoorde veel positieve geluiden, het ebook was in de aanbieding én het werd gekozen als een boek van de maand. Redenen genoeg dus!
Nadat Dani Dorfman zowel haar relatie als haar baan kwijtraakt, verhuist ze halsoverkop naar Amsterdam waar ze haar oude jeugdliefde Wouter na jaren weer tegenkomt. Toen ze allebei zeventien waren logeerde Wouter bij Dani’s familie tijdens zijn jaar op high school in Amerika. Ze hadden stiekem een relatie, maar na Wouter zijn terugkeer naar Nederland is er geen contact meer geweest. Dani’s aankomst in Amsterdam verloopt niet bepaald vlekkeloos, haar toekomst in deze stad staat zelfs op het spel. Ze wil het eigenlijk niet, maar Wouter lijkt haar enige redding. De vonk is er nog steeds, dus ze besluiten in het huwelijk te treden. Wouter erft hiermee een mooi grachtenpand dat al generaties in de familie is, Dani haar verblijfsvergunning is gered. Maar is dit huwelijk wel echt zo nep als ze zelf denken of is er toch meer?
Solomon heeft ervoor gekozen dit verhaal volledig vanuit Dani te vertellen. Hierdoor leer je haar goed genoeg kennen. Het wordt al snel duidelijk dat dit een jonge vrouw is die weinig ambitie en passie heeft. Ze is chaotisch wat ertoe leidt dat ze niet goed weet waar ze voor staat en daardoor niet goed voor zichzelf durft op te komen en te kiezen. Haar besluit om naar Amsterdam te emigreren komt in eerste instantie irrationeel over. Want waarom zou je helemaal naar de andere kant van de wereld verhuizen als je relatie net uit is en je je baan bent kwijtgeraakt? Later komt naar voren dat er veel meer aan de hand is. Haar ouders zijn overbezorgd en houden Dani hiermee klein. De verhuizing naar Amsterdam kan gezien worden als een vlucht en dat komt, zeker tegen het einde van het boek, goed naar voren. Wouter is totaal het tegenovergestelde van Dani. Alhoewel hij een ander pad heeft gekozen dan de bedoeling was, heeft hij wel ambitie en liefde voor zijn vak. Hij is minder impulsief en eigenlijk nogal saai. De chemie tussen hem en Dani is nauwelijks voelbaar en wanneer het er wel is, voelt het ongeloofwaardig. Beide personages voelen door hun uitwerking inwisselbaar, ze kunnen zo worden vervangen door anderen en je bent ze zo vergeten.
Dit boek past goed binnen het romance genre en dit heeft alles te maken met de plot. Deze verloopt voorspelbaar en leunt erg op een bepaalde trope. Dani en Wouter treden in het huwelijk om hun toekomst zeker te stellen terwijl ze elkaar jaren niet hebben gezien of gesproken. Voor de buitenwereld doen ze of dit echt is, terwijl het al die tijd nep is. Deze torope wint aan populariteit, maar zorgt niet bepaald voor diepgang. Deze moet komen vanuit de personages en hun ontwikkeling, maar ook hier schort het in deze roman aan. Dani en Wouter ontwikkelen zich nauwelijks en de stapjes die ze zetten zijn juist weer ongeloofwaardig en roepen vragen op. De auteur benoemd enkele zaken die belangrijk voor hen zijn, maar verzaakt meer uitleg te geven of alle losse eindjes rondom deze onderwerpen aan elkaar te knopen.
De sfeer is wat dit boek intrigerend maakt. Je ziet Amsterdam vanuit een heel andere blik, de blik van iemand die voor het eerst in Nederland komt. Toch komt ook dit niet helemaal geloofwaardig over, want Dani weet feilloos allerlei typisch Amsterdamse plekken zoals De Pijp te vinden, maar ze neemt niet de tijd om echt de stad te verkennen. Dit is nog een toevoeging aan de lange lijst met ongeloofwaardigheden. Als Nederlander is het wel interessant om te zien hoe onze hoofdstad ervaren wordt door een migrant. Door de vlotte en toegankelijke schrijfstijl van Solomon leest het verhaal makkelijk weg.
Alles bij elkaar opgeteld is What happens in Amsterdam van Rachel Lynn Solomon een fijne feelgood. Door de vlotte en toegankelijke schrijfstijl leest het makkelijk weg. De sfeer is goed en het is interessant om Amsterdam door de ogen van een expat te zien. Helaas kunnen deze elementen de lijst met ongeloofwaardigheden aan dit boek niet verdoezelen. De plot is voorspelbaar, maar laat sommige zaken onbeantwoord. Dit zijn nou juist dingen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de personages, waardoor zij minder goed zijn uitgewerkt dan gehoopt. Als je de sfeer van een boek belangrijk vindt, het niet erg vindt dat de personages saai zijn en dat de plot sterk op één trope leunt, dan is dit boek geschikt voor jou.