Ontspannen leesvoer voor een warme gouden zomerdag

Laurie 16 juli 2025
Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten, ieder jaar verschijnt er rond de zomer een nieuw boek van Carley Fortune. Dit jaar is dat niet anders. We keren terug naar Berry’s Bay, het idyllische plaatsje waar het voor de Nederlandse lezers allemaal begon. Het debuut van deze auteur, Elke zomer daarna, speelt zich eveneens in dit kleine plaatsje aan het meer ergens in de binnenlanden van Canada af. Deze nieuwe roman is een indirect vervolg op dit debuut, want in Eén gouden zomer volgen we onder andere de broer van een van de hoofdpersonen uit dat verhaal. De vertaling is verzorgd door Mireille Vroege.

Mijn ervaring met de boeken van deze auteur zijn wisselend. Mijn kennismaking verliep niet al te soepel omdat ik volledig de verkeerde verwachtingen had. Ik dacht dat de betreffende roman een young adult boek was, want zo kwam het op mij over. Dat is dus niet zo en dit was het bewijs dat verkeerde verwachtingen een leeservaring kunnen beïnvloeden dan wel verpesten. Desondanks was ik wel benieuwd naar de rest van Fortune’s boeken, want deze zijn stuk voor stuk populair. En laten we eerlijk zijn, ze ademen allemaal zomer.

De hoofdpersonen in dit verhaal zijn Alice en Charlie. Alice zit met zichzelf in de knoop. Ze lijkt het allemaal goed voor elkaar te hebben, als professionele fotografe krijgt ze de meest gevarieerde opdrachten. Fotograferen was haar passie, maar ze merkt dat ze meer op de automatische piloot functioneert. Als haar grootmoeder lelijk ten val komt en moet revalideren besluit Alice de heele zomer vrij te nemen en haar mee te nemen naar Berry’s Bay. Hier liggen voor haar grootmoeder mooie herinneringen en ook zij heeft hier als zeventienjarige een zorgeloze zomer beleefd. Aan de andere kant is daar Charlie, eveneens een stadsmens. In tegenstelling tot Alice lijkt hij fluitend door het leven te gaan. Hij is opgewekt en misschien zels wel een beetje een flirt. Hij is direct geïntrigeerd door Alice, maar zij moet niets van hem hebben. Elkaar ontlopen is vrij lastig als je buren bent, maar willen ze dat eigenlijk wel?

De personages in deze roman zijn op het eerste gezicht elkaars tegenpolen. Alice is fotografe van beroep, iets wat ze als kind altijd al wilde. Ze merkt echter dat ze de laatste tijd steeds meer op de automatische piloot leeft. Ze leeft niet echt voor zichzelf, ze doet wat van haar verwacht wordt. Haar plezier en passie lijken zoek. Dit erkent ze en ze reflecteert hierop. Het feit dat ze besluit om twee maanden alles uit haar handen te laten vallen getuigt wel van een op de loer liggende burn out. Aan het begin komt Alice afstandelijk over, maar naarmate het verhaal vordert bloeit ze steeds meer op en durft ze steeds meer echt te leven. Charlie daarentegen is de eeuwige optimist, flirt en avonturier. Hij is opgegroeid aan het meer en dit is te merken. Ook hij leeft onbewust, want hij laat meermaals doorschemeren dat hij niet tevreden is met zijn leven in de grote stad. Ook hij zit gevangen in de sleur van het dagelijks werk, maar in tegenstelling tot Alice durft hij dit niet goed te erkennen. Er heerst continu een soort van ‘niet pluis’ gevoel, want het is overduidelijk dat Charlie iets verborgen probeert te houden. Hij zet een masker op en stukje bij beetje brokkelt dit af. Deze ontwikkeling gaat alleen een stuk minder geleidelijk dan bij Alice en voelt daardoor wat afgeraffeld en ongeloofwaardig aan. Toch is de chemie onmiskenbaar, want deze twee halen uiteindelijk het beste in elkaar naar boven.

De verhaallijn ondersteunt de personages in hun ontwikkeling, maar is helaas wat voorspelbaar. Van tevoren is al duidelijk hoe het zal eindigen. Dit ligt in de lijn der verwachting en is passend voor het genre van dit boek. Toch dreigt Fortune hiermee in de valkuil van de formule te trappen. Haar gehele oeuvre is geschreven volgens een bepaalde structuur waardoor de boeken nergens spannend worden. Ondanks dat er serieuzere thema’s worden behandeld, leunt het boek vooral op het zomergevoel en het willen uitstralen van een zekere mate van ontspanning. Hier is de plot, ondanks dat het niet sterk is, in geslaagd. Het is dan ook deze sfeer die weet te intrigeren waardoor het werk van deze auteur uitermate geschikt is voor de zomer. De schrijfstijl draagt bij aan de ontspannen uitstraling. Het is een prettige schrijfstijl en door de korte hoofdstukken en het toegankelijke taalgebruik leest het makkelijk weg.

Eén gouden zomer van Carley Fortune straalt een en al ontspanning uit. Dit is niet anders dan verwacht. Door de zomerse sfeer met alle belevenissen aan het meer is het makkelijk om te ontspannen tijdens het lezen. Dit is ook het doel van het verhaal en dat is aan veel elementen terug te zien. De schrijfstijl is vlot en toegankelijk, de plot niet erg sterk. Het einde is van tevoren al duidelijk te voorspellen. De personages zijn wel goed uitgewerkt, al is hun ontwikkeling niet altijd even geloofwaardig. Als je dit boek puur voor de ontspanning leest is dit helemaal niet erg. Hecht je waarde aan de groei van personages in een boek? Dan zijn Alice en Charlie waarschijnlijk niet je favoriet. Deze roman is vanwege al deze ingrediënten uitermate geschikt voor een warme zomerdag aan het meer.

Meer recensies van Laurie

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.