Fijne roman voor tussendoor

Laurie Laurie
7 mrt 2026

Het lezen wil dit jaar tot noch toe niet zo vlotten. Ik merk dat ik moeite heb met het kiezen van een boek en dat ik ook weinig zin heb om daadwerkelijk te lezen. Toch zocht ik gestaag verder en na een aantal fantasy titels vond ik het wel weer eens tijd voor een ander genre. Meestal haalt romance of literatuur light mij uit zo’n dipje en laat Pictures of you van Emma Grey nou net tot dat laatste genre behoren. Was dit de ommezwaai die mijn stemming nodig had?

Evie Hudson zou om haar overleden man moeten rouwen, maar sinds het auto-ongeluk waarbij hij om het leven kwam, kan ze zich hem helemaal niet meer herinneren. De enige persoon die haar kan helpen haar verleden te reconstrueren, is haar beste vriend van de middelbare school, Drew Kennedy. Drew weet maar al te goed waarom zijn en Evie’s vriendschap uiteengespat is. Maar als Evie opeens voor hem staat en hem om hulp vraagt, kan hij het niet over zijn hart verkrijgen haar aan haar lot over te laten. En misschien is dit de perfecte kans om hun verleden te herschrijven? Hoe meer fragmenten van Evie’s herinneringen op hun plaats beginnen te vallen, hoe meer ze zich afvraagt waarom haar echte leven zó anders is geworden dan waar ze vroeger van droomde. Nu pas ziet ze alle dingen die ze gemist heeft… en dat plaatje is niet mooi. Is het te laat om haar leven opnieuw te beginnen?

De personages zijn goed uitgewerkt. Wanneer Evie na het auto-ongeluk bijkomt in het ziekenhuis is ze logischerwijs in de war. Als ze erachter komt dat ze haar halve leven aan herinneringen kwijt is, wordt de shock alleen maar groter. Dee wanhoop en en het verloren gevoel dat ze ervaart zijn door de bladzijden heen duidelijk voelbaar. Ze is vastbesloten te achterhalen wat ze allemaal is vergeten en hierbij krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Wanneer de auteur Drew introduceert wordt het verhaal afwisselend vanuit beide personages verteld. De frequentie van deze perspectiefwisselingen nemen alleen maar toe naarmate het verhaal vordert. Drew is op het eerste gezicht geen sympathieke man. Hij weet niet goed wat hij nou met Evie moet. Ergens wil hij haar lozen, maar dat vind hij ook weer behoorlijk lullig. En dan is er nog die connectie die hij zich maar al te goed kan herinneren, maar waarvan Evie niets meer weet. Gaandeweg ziet hij in dat Evie zijn hulp echt nodig heeft en draait hij bij. De derde belangrijke persoon in dit boek is Oliver, hem leren we vooral kennen vanuit de flashbacks. Het is direct duidelijk dat er iets niet in de haak is, maar je kunt er de vinger niet op leggen wat dit precies is. Hoewel deze personages potentie hebben, zijn ze niet memorabel en beklijven ze niet.

Helaas geldt dit ook voor de plot. Deze is intrigerend, maar het blijft allemaal net niet hangen. Grey maakt veel gebruik van flashbacks naar het verleden, deze zijn absoluut noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van het leven van Evie en Drew, en daarmee hun gedeelde connectie. Tevens werpt dit ook licht op hoe de relatie tussen Oliver en Evie tot stand kwam en hoe Drew pas op de plaats moest maken. De auteur heeft voor deze roman geput uit ervaringen met een geliefde die leeft met dementie, dit maakt dat de wanhoop die Evie ervaart als ze er achter komt dat haar geheugen haar halve leven heeft gewist tastbaar en levensecht.

Toch is dit geheugenverlies niet het enige belangrijke thema, dat is een toxische relatie en wat dit met de betrokkene, maar ook met de omgeving van deze persoon doet. Vanaf het begin van het boek voel je dat er iets niet klopt en dit zorgt ervoor dat je door wilt blijven lezen. Je wilt uitvinden wat dit “iets” dan is en hoopt alleen maar dat dit meevalt. Door de korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl van Grey lukt dit doorlezen ook makkelijk. De spanning wordt steeds een beetje verder opgevoerd om richting het einde tot een hoogtepunt te komen. Dit einde laat de lezer met een mooi afgerond verhaal, maar tegelijkertijd een onbevredigend gevoel achter. Dit laatste is vooral van toepassing op de veellezers van romances, want dit element komt niet genoeg aan bod. Het boek wordt aangeprezen als een tweede kansen romance, maar dit komt niet goed uit de verf en voelt hierdoor erg afgeraffeld aan. Als je hier naar op zoek bent, is dit wellicht niet het boek voor jou.

Pictures of you van Emma Grey is niet de typische romance die je, afgaande op de flaptekst, zou verwachten. Het is een verhaal waarin het vooral draait om het rechtzetten van “fouten” die zijn gemaakt onder invloed van een toxische relatie, en over de wanhoop die het verliezen van je geheugen met zich meebrengt. Deze wanhoop is goed weergegeven, maar zorgt er niet voor dat hoofdpersonen Evie en Drew genoeg indruk weten te maken om ook echt te beklijven. De plot lukt dit eveneens niet, ook al brengt de auteur hier spanning in aan door middel van flashbacks. Door de toegankelijke schrijfstijl met zijn korte hoofdstukken leest het boek makkelijk weg, maar het is voornamelijk een prima tussendoortje dat de liefhebber van romances met een onbevredigend gevoel achterlaat.

Meer recensies van Laurie