Computergenie

leentje4trixie leentje4trixie
18 mrt 2019

Frederick Forsyth,Brits oud-spion,journalist en politiek commentator,geboren in 1938 debuteert in 1971 als misdaadauteur met het boek De dag van de jakhals.
Zijn boeken bevatten inhoudelijk,spionnen,diplomaten,oorlogsmisdadigers,militairen,terroristen en politici.
Al zijn personages bewegen zich als pionnen op een schaakbord van de internationale politiek.
Op de achtergrond bevatten zijn verhalen bestaande conflicten en (burger)oorlogen.

De vos gaat over een autistische Britse scholier, 18jaar die uitermate begaafd is op het vlak van computercrime.(al beseft hij het zelf niet)
Hij is zo gefacineerd door computers en allerhande dat hij geheel onwetend de beveiligde firewalls van zowel het Pentagon,de NSA als de CIA hackt.
Het enige dat de tiener Luke wilde doen met zijn daad was de onregelmatigheden wegwerken uit het systeem want hij vond dat het fouten vertoonde.
Adrian Weston voormalig hoofd van de Britse geheime dienst word midden in de nacht gebeld door de premier.
Er word Adrian gemeld dat het ondenkbare is gebeurd,ze zijn gehackt.
Al snel komen ze op het spoor van Luke en dat de jongen geen enkel kwaad wilde doen,hij heeft gewoon een geniale geest.
Amerika wil hem uitgeleverd zien maar Adrian heeft andere plannen met Luke.
De premier steunt zijn plan en het verzoek tot uitlevering word ingetrokken.
Alles word netjes onder de mat geveegd en het incident heeft nooit bestaan.
Maar op het Departement van justitie werkt een spionne van laag niveau en zij merkt de intrekking op,op en top Amerikaanse is ze bereid haar land te verraden.
En hier begint het kat en muis spel.
Luke en zijn familie worden naar een geheime verblijf plaats gebracht waar hij door een computerexpert en tientallen beveiligingsmensen word bewaakt en begeleid.
Hij mag doen wat hij zo graag doet,moeilijke codes kraken en in beveiligde gebieden inbreken,hij doet wat hem gevraagd word maar beseft het hoe,wat en waarom niet.
Het verhaal gaat eigenlijk over wat er in de wereld allemaal misgaat en hoe belangrijk computer beveiliging is maar ook dat de hackers belangrijk zijn om in te grijpen waar het mis gaat.
Luke slaagt in zijn opdracht(en) en Adrian moet alles op alles zetten om Luke uit vijandelijke handen te houden.
Of hij hierin slaagt lees je in De vos.

Als je het verhaal inhoudelijk beoordeeld dan leert het je vooral hoe geslepen de mensen aan de top zijn,zij die ons eigenlijk moeten beschermen en er voor zouden moeten zorgen dat het goed leven is op deze planeet.
Maar zoals het de mens goed uitkomt word je vooral gemanipuleerd.
Wat het leerrijke betreft zou het boek toch zoals de Vn het wil zijn 5*waard zijn.
Maar ze betitelen De vos als een thriller en dan vind ik dat het boek to much information bevat.
Alle geheime diensten uit Amerika,Engeland,N en Z Korea,Rusland en misschien nog andere die mij nu ontgaan worden beschreven als ook gebeurtelijke incidenten die rechtvaardigen waarom er gehackt word.
Vele personages passeren de revue,teveel,veel teveel om ze allemaal te onthouden.
Sommige informatie is belangrijk om het verhaal geloofwaardig te maken maar teveel is teveel.
Op het laatste als het verhaal zijn klimax nadert word het interessanter.

Conclusie 3*

Meer recensies van leentje4trixie