Interessante kijk op polarisatie
Een indrukwekkend en confronterend boek over een thema dat velen zal raken: polarisatie binnen families. Ik wil gewoon mijn moeder terug draait om de gevolgen van de coronapandemie, niet alleen op maatschappelijk niveau, maar vooral binnen persoonlijke relaties. Het laat zien hoe een kloof tussen "wappies" en "schapen" kan leiden tot het verliezen van dierbaren, zelfs als ze fysiek nog in je leven zijn.
Marthe Walter heeft een fijne, beeldende schrijfstijl die het verhaal toegankelijk en vlot leesbaar maakt. Ze gebruikt geen ingewikkelde woorden of lange, zware passages, waardoor het boek snel wegleest. Haar persoonlijke relaas voelt eerlijk en oprecht, wat het verhaal des te schrijnender maakt.
Wat ik miste, was een hoofdstuk vanuit het perspectief van de moeder. Het zou interessant zijn geweest om ook haar kant van het verhaal te horen en te begrijpen waarom zij bepaalde keuzes maakte. Nu blijft het volledig vanuit Marthe’s beleving, wat natuurlijk logisch is gezien het een persoonlijk verhaal betreft, maar een extra laag had kunnen toevoegen.
Dit boek is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in de impact van polarisatie en familieverhoudingen, of die zelf heeft meegemaakt hoe meningsverschillen relaties kunnen beïnvloeden. Het zet je aan het denken over begrip, communicatie en de gevolgen van maatschappelijke verdeeldheid.