Emotioneel en thematisch sterk
Nest van Rob Waumans is een indringend en gelaagd verhaal over een gezin dat worstelt met verlies, zwijgen en onderlinge afstand. In het boek brengt een vader samen met zijn drie zoons een weekend door in een duinhuis. Wat bedoeld is als een moment van samenzijn, legt juist pijnlijk bloot hoe groot de afstand tussen hen is geworden sinds het overlijden van de moeder.
Die moeder kijkt vanuit het hiernamaals mee en reflecteert niet alleen op het heden, maar ook op haar eigen jeugd. Daarin speelden verlies en zwijgen al een grote rol, wat duidelijk maakt dat de problemen binnen het gezin voortkomen uit diepgewortelde patronen.
Hoewel het verhaal inhoudelijk sterk is, vond ik het soms lastig om te lezen. Het perspectief wisselt continu tussen de moeder en zoon Anton, zonder dat dit altijd duidelijk wordt aangegeven. Hierdoor raakte ik regelmatig de draad kwijt. Ook de terugblikken van de moeder naar haar jeugd voelen fragmentarisch; ze worden vaak onderbroken voordat ze echt afgerond zijn, wat het geheel wat onrustig maakt.
Tegelijkertijd weet de auteur emoties heel krachtig neer te zetten. De zwaarte van het verhaal is voelbaar en laat goed zien hoe trauma’s generaties lang kunnen doorwerken binnen een gezin. Als lezer voel je de spanning en het onvermogen om met elkaar te communiceren — en soms wil je de personages bijna door elkaar schudden zodat ze eindelijk met elkaar gaan praten.
Al met al een emotioneel en thematisch sterk boek, maar door de schrijfstijl en structuur niet altijd even makkelijk om doorheen te komen.