Een aangrijpend verhaal met een mooie boodschap
Tijdens haar reis naar het Midden-Oosten komt de negentienjarige Roos haar grote liefde Lugi tegen. Samen reizen ze door naar Duitsland en India. Het roken van hasj behoort tot hun dagelijkse bezigheden. Aan het einde van hun reis smokkelen ze anderhalve kilo hasj mee naar Nederland. Roos is behoorlijk bang, zeker wanneer Lugi haar de tas laat dragen door de douane. Eenmaal thuis besluit Lugi alleen door te reizen laat hij Roos met een gebroken hart achter. Ze probeert haar leven weer op te pakken, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Wanneer ze door haar vader het huis uit wordt gezet beland ze op straat en moet ze alles op alles zetten om te overleven en een veilige plek te vinden.
Wat een bijzonder boek is dit! De titel maakte dat ik direct benieuwd was naar dit verhaal. We volgen de reis van een jonge meid die behoorlijk wat op haar bordje heeft gekregen. Masja de Vogel bouwt met haar vlotte schrijfstijl de spanning goed op. Doordat we het verhaal van Roos wisselend in het heden en verleden volgen krijgen we een goed beeld van alles dat ze heeft meegemaakt. Door op deze manier het verhaal op te bouwen blijf je als lezers nieuwsgierig naar het volgende stukje.
Ik vond het behoorlijk heftig dat de vader van Roos voet bij stuk bleef houden en haar niet meer binnenliet in haar ouderlijk huis. Hierdoor was ze echt helemaal op zichzelf aangewezen en veroordeeld tot een leven op straat. Voor iedereen die ‘s avonds lekker in een warm bed kan kruipen is het denk ik moeilijk voor te stellen hoe ontzettend zwaar dat moet zijn. Om een veilige plek te vinden moet Roos leren om zichzelf te accepteren en te vergeven en hulp te aanvaarden. Het einde vond ik erg mooi en ik heb dit boek dan ook met een glimlach uitgelezen.
Een verhaal met een mooie boodschap; stop nooit met dromen en geloven in jezelf.