Opnieuw genoten van meesterverteller Dan Brown!

Lezenmetlevy 04 november 2025
De spannende nieuwe thriller van Dan Brown begint wanneer hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek Robert Langdon in Praag arriveert om een lezing bij te wonen van zijn partner Katherine Solomon. Katherine staat op het punt om een schokkend boek te publiceren dat eeuwenlang gevestigde opvattingen en geloofsovertuigingen onderuit zal halen. Wanneer er tijdens hun verblijf een moord plaatsvindt en niet alleen Katherine, maar ook haar manuscript verdwijnt, moet Langdon alles op alles zetten om haar terug te vinden. Zijn zoektocht leidt hem naar de waarheid over een geheim project dat ons denken over het menselijk bewustzijn voorgoed zal veranderen.

‘Nee!’ gilde ze toen de pijn haar weer in greep nam en door haar schouders en in haar borstkas vlijmde. ‘Ga alsjeblieft niet weg. Dit overleef ik niet!’
‘Nee,’ zei hij over zijn schouder. ‘Maar de dood is niet het einde. Ik ben al vele malen doodgegaan.’ - Het ultieme einde, Dan Brown

De eerdere boeken van Dan Brown vond ik niet alleen razend spannend, maar ook enorm interessant. Ik was dan ook erg blij dat ik mee mocht doen met de leesclub van @ls . Gelukkig stelde Brown opnieuw niet teleur. Hij werkte acht jaar aan Het ultieme geheim en het boek bevat maar liefst 761 pagina’s. Laat dat je niet tegenhouden om dit boek te gaan lezen, want het leest heerlijk weg.

De proloog zet de toon van het boek en is meteen erg spannend. Brown is een meesterverteller en dat is terug te zien aan zijn schrijfstijl; scherp, meeslepend en met fijne korte hoofdstukken. Ook is zijn schrijfstijl bijna filmisch te noemen waardoor je, ook als je er nog nooit bent geweest, de prachtige stad Praag zo voor je ziet.

Net als zijn eerdere boeken zit ook Het ultieme geheim vol wetenschappelijke weetjes. In deze huidige tijd met alle nieuwe ontwikkelingen rondom AI maakt dat het boek extra interessant en actueel. Wat ik zelf erg leuk vond is dat aan het begin beschreven stond dat alle feiten en organisaties, hoe bizar misschien soms ook, berusten op de waarheid.

De personages zijn met zorg neergezet en goed uitgewerkt. Langdon voelt vertrouwd aan, maar zijn verliefdheid geeft hem een hele nieuwe laag. Hij is niet langer alleen maar de nuchtere wetenschapper, maar een man die vecht voor zijn geliefde.

Een aanrader liefhebbers van thrillers die doorspekt zijn met geschiedenis en symboliek. En natuurlijk voor iedereen die genoten heeft van een van de eerdere boeken van Dan Brown.

Dank jullie wel @lsthrillers voor dit mooie recensie-exemplaar.

Meer recensies van Lezenmetlevy