Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het radicaliseringsproces van de eenzame kritische burger

LiesjeV 23 mei 2017
Het hoofdpersonage in “Bezorgde burgers”, de debuutroman van Steven de Jong, heet Samuel Brammer. Hij is een eerder anonieme medewerker van het communicatiebureau “Puntjes op de i” waar hij marketingteksten van jonge, dynamische bedrijven verbetert. Hij heeft het steeds moeilijker met de hypocriete houding en politieke spelletjes van zijn collega’s. Ook het gebrek aan waardering waarmee hij af te rekenen heeft, vindt hij onverteerbaar. De door hem ingezonden scherpe en bittere krantenbrieven - die trouwens steevast geweigerd worden – vormen op het werk zijn enige uitlaatklep. Zijn voortschrijdend drankprobleem escaleert wanneer hij - ter gelegenheid van de tigste berisping - in een kantine vol collega’s voor schut gezet wordt en hij volledig door het lint gaat en in ernstige mate ontspoort.
“Bezorgde burgers” is een intelligente, donkere, maar met veel humor geschreven, roman over een man die in zijn eentje de strijd met de wereld aangaat. Het radicaliseringsproces van de eenzame kritische burger wordt door de auteur op overtuigende wijze uitgewerkt. Ondanks zijn eigenaardige karaktertrekken en reacties kan je als lezer toch tot op zekere hoogte empathie opbrengen voor het hoofdpersonage . Via een afwisseling van donkere, bij momenten beklemmende en tragische passages, enerzijds, en (cynisch) humoristische passages, anderzijds, worden een aantal hedendaagse maatschappelijke thema’s aangesneden.
De schrijfstijl in “Bezorgde burgers” beantwoordt niet alleen aan mijn verwachtingen vooraf, deze worden zeker en vast overtroffen: een vlotte, originele en beeldende schrijfstijl overvloedig gelardeerd met rake bedenkingen, bespiegelingen en aforismen. Het ritme wordt gaandeweg opgedreven. Indien de schrijfstijl in één woord gevat moet worden, is “doorwrocht” voor mij het meest passende adjectief. Je ziet de schrijver – naar perfectie strevend - als het ware aan zijn schrijftafel zwoegen maar zonder dat het resultaat een geforceerde indruk nalaat.
Kortom, met zijn debuutroman bewijst Steven de Jong dat hij in een vlotte, originele en beeldende schrijfstijl en met het nodige sarcasme en donkere humor er in slaagt zijn hoofdpersonage zeer kundig en levensecht neer te zetten. “Bezorgde burgers” is een intelligente debuutroman die naar meer smaakt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van LiesjeV

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.