Prachtig debuut

LiesvdM 04 februari 2026
‘Hij was te klein om het in zijn eentje te kunnen redden. Het was te koud en hij had zijn moeder nodig.’ pagina 189 - Geschenk van de zee

Schotland, 1900. De inwoners van het vissersdorpje bereiden zich voor op een onbarmhartige winter. Tijdens een sneeuwstorm spoelt een jongen aan die een opmerkelijke gelijkenis met de zoon van Dorothy vertoont die jaren daarvoor op dezelfde leeftijd in zee is verdwenen. Dorothy stemt ermee in om voor de jongen te zorgen totdat duidelijk is waar hij vandaan komt. Dorothy stelt zich steeds meer open en lang sluimerende geheimen komen boven in de hechte gemeenschap. Daarnaast zal Dorothy toch ook Joseph weer onder ogen moeten komen.

Het verhaal begint op zo’n manier dat je er meteen in het verhaal zit. Je voelt je onderdeel van een vissersdorpje waar mensen rondlopen met onderdrukte gevoelens en geheimen. De schrijfstijl is beeldend, maar nergens te veel waardoor het boek niet te traag wordt. Je vraagt je als lezer constant af wat mensen drijft of wat ze achter houden.

De ontwikkeling van Dorothy is wat me het meest geraakt heeft. Het verliezen van een kind is voor een ouder (bijna) ondragelijk en als moeder raakt dit stuk van haar leven dan ook extra hard. Toch ontwikkelt Dorothy zich van voorzichtig en gesloten naar iemand die langzaam durft te voelen, herinneren, te kiezen. Deze ontwikkeling verloopt subtiel, zonder grote dramatische wendingen, wat het verhaal juist krachtig en herkenbaar maakt. Prachtig.

Het is een verhaal dat gaat over gevoelens die niet altijd hardop gezegd worden. Over wat we meedragen en wat we misschien mogen loslaten. Niet alleen Dorothy is goed neergezet als hoofdpersonage, maar ook de andere bewoners uit het dorp zijn zorgvuldig uitgewerkt. Gedurende het verhaal krijg je een steeds beter beeld van onderliggende relaties en zijn dingen soms niet zoals je denkt dat ze zijn, wat het verrassend maakt.

Houd je van boeken met een sterke sfeer, psychologische diepgang en karakter gedreven verhalen? Dan is dit boek zeker een aanrader.

Dank aan AmboAnthos en Boekencafé voor dit recensie-exemplaar.

Meer recensies van LiesvdM

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.