Waar wachten we op?

LiesvdM 08 september 2025
3,5 ster

We zijn continu bezig met ons geluk en onze gezondheid, maar ondertussen verschijnt het ene wetenschappelijke rapport na het andere waarin staat dat we onze leefomgeving vernietigen. Blijkbaar zien we niet dat een florerende aarde de eerste voorwaarde is voor frisse lucht, rijke oogsten, schoon drinkwater en algemene gezondheid. Hebben we dat niet, dan worden we ziek en ongelukkig. Hoe komt het dat de ernst van de situatie maar niet tot ons doordringt?

In dit boek betoogt Dennis Storm dat er een ander verhaal verteld moet worden: niet hoe de wereld eruitziet als we niets doen, maar wat het ons oplevert als we wél andere keuzes maken: een wereld met schone en groene steden, prachtige natuur, sterke economieën en tevreden inwoners.

Na het lezen van eerder verschenen boeken van Dennis Storm was ik ook nieuwsgierig naar dit nieuwe boek van hem. Geen boek dat je per se ‘voor de leuk’ leest, maar wél interessant en leerzaam is. Dennis Storm weet de ingewikkelde wetenschappelijke taal begrijpelijk te maken waardoor de informatie voor een breed publiek toegankelijk is. Toch is het geen boek dat je in één ruk uitleest. Het is een redelijk dun boekje, maar de informatiedichtheid is hoog. Je moet dus echt je aandacht erbij houden. Na het lezen van een hoofdstuk had ik even tijd nodig om de opgedane informatie te laten landen. Voor mij was het een boek om in etappes te lezen.

Wat fijn is, is dat het een positief ingesteld boek is. Geen paniek of schuldgevoel, maar een uitnodiging om te kijken hoe het anders kan. Omdat er verschillende aspecten benaderd worden blijft het interessant. Het zet aan tot nadenken en kritisch te kijken naar eigen handelen. De toon is kritisch, maar realistisch. Een verfrissende, hoopvolle benadering van dit urgente onderwerp.

Dank aan uitgeverij Spectrum en Boekencafé voor dit recensie-exemplaar.

Meer recensies van LiesvdM