Magisch debuut smaakt naar meer
Anna had nooit om magie gevraagd. Toch wordt ze op een dag meegesleurd uit haar wereld en komt ze in Vilhelminen terecht. Vilhelminen is een rijk waar bomen fluisteren, planten licht geven en eeuwenoude alfen waken over geheimen die niet vergeten willen worden. Tussen hun zilveren hallen en dansende vuren voelt Anna zich een buitenstaander. Maar onder de oppervlakte groeit de onrust en wordt het steeds duidelijker dan Anna’s aanwezigheid in Midgaerd geen toeval is. Onbewust is ze verstrengeld geraakt in een web van magische krachten en dreigingen die groter zijn dan ze zich ooit had kunnen voorstellen.
Wat een magisch boek is dit! Het boek begint meteen mysterieus. Je wordt het verhaal ingezogen en in het begin is het nog niet helemaal duidelijk wie nou de ‘goede’ en wie de ‘slechte’ personages zijn. Naarmate het verhaal zich ontwikkeld, kom je steeds meer te weten over de magische wereld waar Anne in terechtgekomen is. De wereld is zo goed neergezet dat je het gevoel hebt alsof je er zelf doorheen kunt lopen, dat je het eten kunt proeven, de geur van het bos kunt ruiken. De details zijn prachtig: hoe de bomen fluisteren, hoe het licht zich breekt over bladeren, hoe de alfen bewegen. Heel knap als je dit in een debuut weet neer te zetten.
De details zorgen er echter ook voor dat het boek wat traag aanvoelt. Er zijn zeker momenten waarin genoeg gebeurd, maar voor mij persoonlijk had dit wat meer gemogen. Een groot deel van het boek weet je niet waar het verhaal naartoe gaat en kreeg ik het gevoel dat ik ergens op aan het wachten was, op een moment waarop alles samen zou vallen. Aan de andere kant zorgt de traagheid er ook voor dat je de personages en wereld goed leert kennen. Anna is een prachtig hoofdpersonage: je voelt haar twijfels, verlangens, het ongemak als buitenstaander zijnde en het gewicht van de keuzes die ze moet maken.
Een prachtig debuut en ik ben benieuwd hoe deze serie zich verder zal ontwikkelen.
Dank aan uitgeverij Phoenix voor dit recensie-exemplaar.
Q: ‘Word verliefd op muziek, kunst, het dansen onder een sterrenhemel, op de kleuren van de zon wanneer ze opkomt, de geur van bloemen, het gevoel in je buik wanneer je plezier maakt, en goede vrienden die het beste in jou naar boven halen. Word verliefd op de kleine dingen die je het gevoel geven dat je leeft en zoek een doel. Word verliefd op het leven.’ - pagina 160
Dank aan uitgeverij Phoenix voor dit recensie-exemplaar.