Big, brave and beautiful

LiesvdM 11 juni 2025
Kato is een jonge vrouw die samen woont met haar kat. Ze heeft een passie voor lezen, werkt in een bibliotheek en heeft een onzichtbare woede in zich. Haar honger is onstilbaar en daar wil ze vanaf. Ze wil stoppen met zichzelf volstoppen met troostvoer en dat stemmetje in haar hoofd die altijd maar zegt dat ze alles op moet eten. Ze gaat in therapie en tijdens deze groepstherapie vol met, in de ogen van Kato, zinloze oefeningen komen sommige groepsgenoten wel heel dichtbij.

Toen ik begon met het lezen van dit boek dacht ik: pfoe, dit kon weleens een pittig boek worden. En hoewel de herkenning voor mij soms angstig dichtbij kwam, is het helemaal geen zwaarmoedig boek. Eline van Wieren weet op een toegankelijke manier zware thema’s aan te snijden zonder dat het te zwaar wordt. De schrijfstijl is luchtig maar zet wel aan tot nadenken wat ik altijd enorm waardeer in boeken. Kato is een heerlijk personage en zo ontzettend menselijk neergezet. Niets is mooier gemaakt of aangedikt. Uit het leven gegrepen. De groei die Kato doormaakt is prachtig weergegeven en tijdens het vallen en opstaan wordt ze bijgestaan door heerlijke bij-personages.

Het boek is rauw en eerlijk, maar tegelijkertijd ook licht en humorvol. Ik voelde me enorm verbonden met Kato en kan me goed verplaatsen in alle hobbels van het leven die ze tegenkomt. Een boek over het vinden van jezelf, de obstakels die het leven met zich meebrengt en het sluiten van vriendschappen. Een dikke aanrader wat mij betreft.

Dankjewel Uitgeverij De Geus en Boekencafé voor dit recensie-exemplaar.

Favoriete quote: “Maar hier, op de bank met een zacht, warm, ademend hoopje naast zich, weet ze: ze mag zich dan compleet verdwaald voelen in de wereld en de ruimte tussen haar kruin en haar tenen, hier is het goed.”

Meer recensies van LiesvdM