Achter de schermen van reality-tv

Linda de Jong 03 december 2023
Wat als je familie een eigen realityserie krijgt?

Celia is een gevoelige zestienjarige. Ze heeft het druk met huiswerk maken en zich voor te bereiden op tentamens en examens. Als hobby speelt ze graag gitaar, maar daar blijft niet zoveel tijd voor over, want ze helpt ook mee in het huishouden. Dat laatste is zeer welkom, aangezien het gezin van Celia erg groot is – het gezin telt maar liefst dertien kinderen! En dat is een huis vol.

Overvolle wasmanden, boodschappen voor een weeshuis en een hoop rumoer. Het is dagelijkse kost. Gelukkig houdt het buddysysteem van de oudste kinderen alles onder controle. Al komen er sinds Arletta, Celia’s oudste zus het huis uit is gegaan, al snel scheurtjes in de organisatie.

Aan dat normale leven komt plotseling een eind wanneer Celia’s gezin te horen krijgt dat ze geselecteerd zijn om op televisie komen. Een seizoen lang zullen ze worden gevolgd voor een realityserie over grote gezinnen.
Ik kijk mijn zus onderzoekend aan. 'Vind je het echt zo’n slecht idee? Er zijn toch vaker series gemaakt van grote gezinnen? Ik heb niet de indruk dat die er allemaal onder lijden.'

Celia vindt het spannend en leuk, maar ze heeft de opnames ook een beetje onderschat.
Zo lopen er ineens continu cameramensen door het huis om spontane, niet-gescripte interacties vast te leggen. Dus ook de blote borsten van haar moeder als ze borstvoeding geeft. Wat zullen haar klasgenoten daarvan vinden? De privacy is ineens ver te zoeken.

De schrijfstijl van Heleen is prettig en de korte hoofdstukken lezen makkelijk weg. In elk hoofdstuk lopen de verhalen en obstakels van het gezin door elkaar heen. Als lezer volg je vooral Celia, maar je krijgt ook een kijkje in de verschillende strategieën en routines van de gezinsleden, wat werkt en wat niet? Al snel volgen er kleine en grote irritaties en alles lijkt ineens onder een vergrootglas te liggen. Ook de klasgenoten op school bemoeien zich met Celia, en iedereen heeft een mening over haar en haar familie.

'Vroeger dacht ik dat het erg was als de meiden uit mijn klas over me roddelden,' vertelt Celia. 'Inmiddels weet ik hoe het is om het onderwerp van gesprek te zijn aan duizenden eettafels van mensen die ik niet ken '

Spraakmakend moment
Dan gebeurt er plotseling iets dat de spanningen hoog op doet lopen binnen het gezin en daar ver buiten. Het sociale media lijken te ontploffen. Lukt het Celia en de rest van de familie om bij zichzelf te blijven en de gemoederen te sussen?

De 'C is voor Celia' is het YA-debuut van Heleen Blesgraaf. Het is een fris en actueel verhaal over een groot gezin dat af en toe flink worstelt met allerlei, gewone dagelijkse bezigheden. Het laat ook zien hoe belangrijk het is om je gevoelens te kunnen uiten en uitspreken. Is er voldoende aandacht voor individuele verhalen van de gezinsleden. Wat zijn hun dromen en waarin willen ze groeien?

Dit boek stond al hoog op mijn verlanglijstje. Toen de uitgever vroeg of ik zin had om mee te doen met een kleine blogtour rondom 'De C is voor Celia' hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Onder het lezen, kwam ik er tot mijn verrassing achter dat ik best op Celia lijk. Voor jezelf opkomen is van alle leeftijden en niet altijd makkelijk. En soms moet er iets gebeuren voor je erachter komt dat het ook anders kan.

Thema: Kinderen/ tieners: fictie: familie en thuis; Leeftijdscategorie: vanaf ca. 14 jaar

Meer recensies van Linda de Jong