Er was eens een beer collectors item
Mensen vragen me wel eens, hoeveel boeken kun je hebben van één beer? Het verhaal blijft immers hetzelfde, zeggen ze dan.
Ja, het is een verslaving. Mijn privécollectie bestaat inderdaad uit stapels Winnie De Poeh boeken, maar dan moet ik toch echt opmerken dat 'Er was eens een beer – Verhalen van voor het begin' beslist anders is. En (ter verdediging van die lieverd) wie is er niet bekend met deze grappige goedzak? Is het mogelijk om ooit uitgelezen te zijn in de Poeh-boeken?
Ik heb de verhalen altijd graag gelezen en dat doe ik nog steeds. De verhalen over het Honderd Bunderbos en zijn bewoners zijn gevuld met warmte en gezelligheid, maar ze zijn ook herkenbaar, soms aangrijpend en zitten vol wijsheid.
Om het 95-jarig jubileum te vieren, heeft Riordan daarom een verzameling nieuwe verhalen gemaakt. Geschreven in de stijl van Milne, die ons terugbrengen naar waar het allemaal begon, toen Winnie de Poeh voor het eerst werd gekocht voor baby Christopher Robin.
In het boek zal Winnie de Poeh teruggaan naar het begin, naar het woud, naar warenhuis Harrods, maar ook een bezoek brengen aan de Londense dierentuin, waar hij zijn naamgenoot Winnipeg, een Canadese zwarte beer, zal ontmoeten.
'Er was eens een beer …' Is echt een collectors item geworden, met zijn nachtblauwe hardcover, met gouden opdruk en illustraties. De bladzijden zijn dik en mat met duidelijke tekst. Dit tijdloze bundeltje, beslaat tien hoofdstukken en is een echt eerbetoon aan 's werelds beroemdste beer.
Buiten dat het heerlijk (voor)lezen is, is het is een perfecte gelegenheid, om de favoriete vrienden opnieuw te (her)ontdekken. Elk verhaal in de collectie is nieuw en wordt vergezeld door illustraties van Poeh Beer en zijn vrienden (konijn, Knorretje, Kanga, Roo, Iejoor, Uil en natuurlijk Teigetje) gemaakt door Mark Burgess.
Misschien dat er mensen zijn die vinden dat Winnie De Poeh alleen door zijn geestelijk bedenker mag worden neergezet, maar ik vind het geweldig dat personages nog lang na de dood van hun makers voortleven. Ik geniet van het idee dat Poeh nieuwe avonturen mag beleven en dat die verhalen opnieuw worden doorgegeven aan onze volgende generaties.
Ik hoop over vijf jaar opnieuw een boek te mogen omarmen. Een honderd jaar oude Winnie De Poeh. Wat een feest zal dat worden! Hang het Honderd Bunderbos maar alvast vol met slingers. Ik kom eraan! <3
Aanrader van de bovenste plank <3
Er was eens een beer van Jane Riordan, met illustraties van Mark Burgess | Uitgever Van Goor