Incrediblybookworm: Geld verdienen van Hanna Bervoets

Linda de Jong 08 september 2025
Hanna Bervoets is een van de meest opvallende Nederlandse auteurs van dit moment. Als er iets van haar verschijnt, wil ik het meteen lezen. Zo ook haar nieuwste roman, Geld verdienen.

Toen de uitgever vroeg of ik er een recensie over wilde schrijven, was ik meteen enthousiast. En terecht: het was weer genieten.

Waar gaat Geld verdienen over?
Het verhaal begint bij Freya, een oude schoolvriendin van Ellie. Ellie is freelancer en voormalig ontwerper. Ze is haar vaste baan kwijtgeraakt, maar echt rouwen doet ze daar niet om; de werkplek en het verdienmodel waren allesbehalve ideaal. Om toch te kunnen rondkomen, stort ze zich op de beurs: de wereld van beleggen en het snelle geld.

Freya is inmiddels een succesvolle influencer, maar ook een gescheiden moeder die worstelt met hoge kosten. Ze zoekt manieren om wat extra geld te verdienen. Ellie geeft haar een tip, en als lezer voel je het aankomen: als dat maar goed gaat...

Online rijkdom of een valstrik?
Het internet staat er vol mee: mensen met een bijverdienste, online beleggers in crypto of aandelen, influencers die via webinars beloven dat je slapend rijk kunt worden. Wie wil dat nou niet? Maar wat zit er echt achter die beloften? Bervoets stelt precies die vraag. En ze doet dat met haar kenmerkende stijl: scherp, wrang, licht absurdistisch, maar altijd herkenbaar.

Ik zal niet te veel verklappen, want het boek is niet dik, maar Hanna Bervoets weet een heerlijk surrealistisch verhaal neer te zetten. Het leest als een trein en weet je constant op het puntje van je stoel te houden. Welke kant gaat dit op? En vooral: hoe komen ze hier weer uit?

Ondanks de titel Geld verdienen draait het boek om meer dan financiële winst. Het gaat ook over vriendschap, onzekerheid en het verlangen ergens bij te horen.

Kortom: een rijk, beeldend en gelaagd verhaal dat je aan het denken zet. Korte leestijd, lange impact.
Aanrader voor wie houdt van: actuele thema’s als geld en influencers.

Meer recensies van Linda de Jong