Joek en de magie van voorlezen

Linda de Jong 11 november 2025
Sinterklaastip: Het boek van Joek – Pauline Zeij
Voor alle kleine (en grote) lezers die dol zijn op fantasie, warmte en een vleugje humor!

Het zal niemand ontgaan zijn dat ik dol ben op kinderboeken. Naast alle andere boeken heb ik een hele plank vol kleurige prentenboeken. Dus toen Het boek van Joek voorbijkwam, was ik meteen benieuwd. Het boek valt direct op door de onwijs mooie illustraties. Het konijn op de heldere omslag lijkt er zó uit te kunnen springen. Zijn snuit en pootje steken zelfs al een beetje uit het boek.

Twee verhalen in één
Het verhaal vertelt eigenlijk twee verhalen die mooi in elkaar overlopen, waardoor er meer lagen en diepgang ontstaan dan in een gewone verhaallijn. Het meisje Roelie houdt niet zo van standaardverhalen, maar wil wél graag worden voorgelezen, het liefst de verzonnen verhalen van tante Olivia over het konijntje Joek. Na al die verhalen beginnen Joek en Olivia steeds meer op elkaar te lijken. Ze krijgen graag hun zin en zijn heerlijk dramatisch over kleine, uh, grote dingen.

Wanneer tante Olivia het konijn een beetje zat is, neemt opa het stokje over. Zijn verhalen zijn minstens zo grappig en vol verrassingen. Konijntje Joek wil bijvoorbeeld oorbellen, maar dat loopt niet helemaal zoals hij had gehoopt. Opa weet elk verhaal nét niet af te maken en houdt het spannend, waardoor je blijft doorlezen. Als lezer geniet je net zo opgetogen mee als Roelie en tante Olivia, en ben je minstens zo nieuwsgierig naar wat dat eigenwijze konijn allemaal beleeft.

Door het boek heen verschijnen steeds nieuwe personages: de scheetlatende Theodoor, een praatgraag winterkoninkje, Johan (Joop voor intimi) de kraai en nog vele anderen. De uitdrukking op hun snoet zegt alles.

Warm, grappig en herkenbaar
De thema’s zijn prettig herkenbaar voor kinderen. Voorgelezen worden, afscheid nemen (van het verhaal, of van een versleten dekentje) en erop vertrouwen dat alles goed komt. De humor vlecht alles samen tot een warme en veilige lappendeken.

De illustraties zijn ronduit schitterend en maken het verhaal helemaal af. Ik zou ze het liefst inlijst en aan de muur hangen. Vooral die van Joek in het theekopje is om op te vreten zo lief. Het heeft wel iets van Alice in Wonderland-vibes.

Het boek van Joek is zo’n verhaal waarin je zou willen wonen. Grappig, lief en herkenbaar, met illustraties die een feestje zijn voor het oog. Een heerlijk voorleesboek om samen te lezen voor het slapengaan.

Titel: Het boek van Joek | Auteur & Illustrator: Pauline Zeij | Uitgeverij: Sauberhaus | Leeftijd: 4+

Meer recensies van Linda de Jong

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.