Tuinman Priknetel heerlijk stekelig

Linda de Jong Linda de Jong
3 apr 2023

Het is niet mijn eerste uitstapje naar Hellevorst. Het verblijf in Camping Cruel en Hotel Habbekrats beviel zo goed dat Rik Peters en Federico van Lunter besloten me nog een keer uit te nodigen in Hellevorst.

Dit keer bezoeken we Tuinman Priknetel en mag ik samen met Rip en Rouw de Treurtuin betreden. Wel weer op eigen risico natuurlijk dus het blijft oppassen geblazen. Ik neem het advies om tuinhandschoenen mee te nemen alvast serieus. De Treurtuin is de mooiste tuin van heel Hellevorst, maar dat is niet zo moeilijk, want het is ook de enige tuin daar.

Rip en Rouw, broer en zus, bezoeken beiden de Treurtuin (die trouwens niet echt zo heet..) maar worden staande gehouden door Tuinman Priknetel. Volgens de zonderlinge tuinman is de tuin heel bijzonder, want alle natuur is welkom. Er is altijd wel een plaatsje vrij in een grasveld, op een modderpad, in een hol, of in een graftombe…

Zie, daar heb je het al!

Zoals altijd in de boeken van dit duo, gaat alles anders dan verwacht. Rip en Rouw krijgen een rondleiding en voor ze het weten passeren ze bloedbomen, mesthopen, vleesetende planten, gruwelgroente en zelfs schedels. Als ze er nu niet gillend vandoor gaan?

Tuinman Priknetel zorgt voor de tuin zoals papa’s voor kinderen, zoals mama’s voor papa’s of gewoon , nou ja je weet wel .. Zoals een tuinman voor een tuin.

Samen met Rip en Rouw leren we van alles over allerlei planten, over onkruid en over vleesetende planten die heel pacifistisch (zoek maar op) ook vegetarisch kunnen zijn. Tuinman Prikkel verteld honderd uit en neemt ons mee naar het tuinhuis waar hij woont.

Maar dan gaat er iets vreselijk mis ….

Na Hotel Habbekrats & Camping Cruel, volgden er al snel nieuwe avonturen met Rip& Rouw. Juffrouw Spinnewiel beet de spits af, gevolgd door Tandarts Bibberbeet en nu dus Tuinman Priknetel. De nieuwe serie boeken zijn dunner, het lettertype is groter en de taal is aangepast. Ideaal dus voor echte boekenverslinders, maar ook voor kinderen die iets minder van lezen houden.

Rik en Federico vullen elkaar geweldig aan. Het plezier spat van de bladzijden af en is erg aanstekelijk. Nog voor je het boek uit hebt is je humeur helemaal omgeslagen. Tuinman Priknetel is wat griezelig (maar nooit te eng) zit vol met humor, speelse woordgrapjes, verschillende lettertypes en gekkigheid. Maar ook emotie wordt niet uitgesloten. De schrijfstijl is fijn en nodigt uit om snel verder te lezen en zelf woorden te verzinnen. De komische illustraties maken het verhaal helemaal af.
Alhoewel af? Hummmm…

Het open eind doet vermoeden (of hopen) dat er misschien nog wel meer gaat komen van dit drietal. Wie weet? Op het eind wacht de lezer nog een kleine verrassing. Aanrader voor thuis, op school en op de opvang. Hellevorst daar wil je zijn! Je mag mijn handschoenen lenen ;)

Laat je me het weten als je er bent?

Tuinman Priknetel | Rik Peters | Illustraties: Federico van Lunter | Uitgever: Clavis | 9789044849509

Meer recensies van Linda de Jong