Recensie Incrediblybookworm: Web van angst
Met Web van angst levert Arlette Krijgsman een intrigerend debuut af binnen het Nederlandstalige fantasygenre. Het verhaal speelt zich af in de stadstaat Agathon, waar de samenleving wordt geteisterd door daimons . Om deze wezens te kunnen bestrijden, wordt elke burger verplicht het medicijn peras te slikken, een middel dat niet alleen angst, maar ook andere emoties onderdrukt. In dit beklemmende dystopische decor krijgt hoofdpersonage Clara de kans te studeren aan de prestigieuze Academia Ataraxia, waar ze wordt opgeleid tot spinner: iemand die daimons leert vangen of ze te vernietigen.
Vanaf de eerste pagina weet Krijgsman een duistere sfeer neer te zetten, die doet denken aan het werk van Rima Orie (In het vervloekte hart). De wereld is rijk uitgewerkt en nodigt uit tot verdieping: voorin het boek vinden we een kaart met maatschappelijke hiërarchie, achterin zelfs een thematische playlist. Hoewel het verhaal even tijd nodig heeft om op gang te komen, loont het doorzetten ruimschoots. De spanningsopbouw, gecombineerd met een zorgvuldig uitgewerkte thematiek, maakt dit boek tot een verrassend volwassen young adult fantasy.
De kracht van Web van angst zit niet alleen in de wereldbouw, maar ook in de personages. Clara, die haar ouders verloor bij een explosie in een peras-fabriek, is vastberaden en gelaagd. Haar vriendschappen met Jules en Seb zijn oprecht ontroerend. Daarnaast maken ook Oliver, een nieuwe docent met een eigen tragisch verleden, en de mysterieuze buitenstaander Silkander (Silk) indruk. Opvallend is dat Silk nooit officieel is opgeleid, maar desondanks over bijzondere vaardigheden beschikt.
Wat dit boek ook bijzonder maakt, is de representatie. Krijgsman introduceert een diverse cast met uiteenlopende achtergronden, leeftijden, huidskleuren, genderidentiteiten en seksuele voorkeuren. Het gebruik van genderneutrale voornaamwoorden vraagt wellicht enige gewenning, maar draagt bij aan een inclusief en eigentijds verhaal dat aansluit bij de belevingswereld van veel jonge lezers. Deze representatie wordt niet geforceerd, maar verweven in het verhaal op een manier die natuurlijk en relevant aanvoelt.
Thematisch biedt Web van angst meer dan alleen spanning en magie. Angst, rouw, vertrouwen en macht zijn terugkerende elementen, waarmee de auteur op genuanceerde wijze reflecteert op onze eigen maatschappij. In een wereld waarin angst verboden is, dwingt het verhaal de lezer tot nadenken: wat blijft er van ons over als we onze emoties onderdrukken?
Halverwege het boek wordt duidelijk dat dit slechts het begin is van een groter verhaal. De dreiging neemt toe, geheimen komen aan het licht, en de band tussen de hoofdpersonages verdiept zich. De cliffhanger roept de vraag op: hoe lang moeten we wachten op het vervolg?
Conclusie
Web van angst is een veelbelovend debuut dat niet alleen spannende, donkere fantasy biedt, maar ook durft te reflecteren op actuele thema’s. Arlette Krijgsman schrijft met oog voor detail, gevoel voor sfeer en een sterke morele onderlaag. Voor liefhebbers van dystopische werelden en karaktergedreven verhalen is dit boek absoluut een aanrader.
Beoordeling: ★★★★☆