Advertentie

'Buiten is het maandag'. Wat een intrigerende titel. Alsof dat binnen niet zo is. De titel sprak mij onmiddellijk aan.

Een spannend verhaal, verstild inzicht en boeiend langzaam verteltempo. Ik was onmiddellijk verknocht. Verknocht aan dit luisterboek dat ik in de auto van en naar het werk beluisterd heb.

Stijn Bekkering, de hoofdpersoon uit het boek, krijgt kort na elkaar twee gevallen van verlies te verwerken. Hij krijgt een auto-ongeluk waarbij hij twaalf dagen in coma ligt. Wanneer hij ontwaakt is zijn vrouw al overleden en begraven. Daarna vertrekt zijn zoon en wordt hij als vermist opgegeven. Zijn schoondochter en kleinzoon blijven verweesd achter.

Na het ongeluk begint hij een dagboek te schrijven op advies van zijn huisdokter. Omdat hij zich bepaalde dingen niet meer kan herinneringen. Om de zwarte gaten in zijn geheugen kleiner te maken.

Want je geheugen is belangrijk. Als iemand er niet meer is, bestaat die persoon al nog maar in je geheugen en wanneer dat er ook niet meer is, verdwijnt die persoon helemaal.

In verstilde beschouwingen overdenkt Stijn zijn leven, zijn huwelijk met Treesje, zijn zoon Martin en diens huwelijk. Het boek springt heen en weer tussen heden en verleden dat maakte het niet altijd eenvoudig te volgen.

Toch vind ik het een prachtig luisterboek. Over hoe mensen verdwijnen uit je leven. Dood gaan is wel een definitieve manier van verdwijnen.

Stijn heeft zijn hele leven oude inboedels opgekocht. Een stille poging om mensen langer te laten blijven.

Een prachtig verhaal dat het verdiend gelezen te worden!

Reacties op: Over wat blijft en wat verdwijnt en over ons geheugen

161
Buiten is het maandag - J. Bernlef
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners