Advertentie

'Een heel leven' is een klein boek maar het omspant een heel mensenleven.


De hoofdpersoon is Andreas Egger, een eenvoudig mens die hinkend door het leven gaat. Het is een leven van vallen en opstaan. Hij is ongeschoold, arbeider, zijn geliefde overlijdt, hij maakt de opkomst van het nazisme mee, ziet de opkomende industrialisatie en blijft overeind.

'Ieder hinkt zijn eigen pad'.

Dit zegt de ondertussen bejaarde Egger tegen een dame die gevallen is. Het gaat over de beperkingen in het leven en hoe je daar een weg in vindt.

Prachtig literair geschreven, rustig en elegant tegelijk. Met een kalme vaart leest het boekje verder.
In een Alpendorpje dringt de moderne tijd binnen tegelijk met het opgroeien van Andreas Egger. Als kind groeit hij op bij herenboer Kranzstocker die hem met tegenzin opving en waar hij hard moet werken en slaag krijgt.

Later gaat hij werken als ongeschoolde arbeider bij de firma Bitterman & Zonen. Hij helpt mee met de eerste kabelbaan en elektriciteit in het dorp te brengen en trouwt met Marie. De liefde ontvalt hem weer wanneer zijn vrouw omkomt in een lawine.

'Later herinnerde hij zich de jaren na de lawine als een lege, stille tijd, die maar langzaam en bijna onmerkbaar weer met leven werd gevuld.'

Wat een mooie zin! Zo staan er veel in het boekje.

Drie jaar later wordt hij opgeroepen om in de oorlog te gaan vechten. Hij wordt naar Rusland gestuurd, om het oosten te bevrijden. Hij wordt krijgsgevangen gemaakt van de Russen en blijft acht jaar in een werkkamp. In 1951 kan hij naar huis terugkeren.

Wanneer hij terugkomt, is er veel veranderd in het dorp. De straat is verbreed en auto's lossen elke dag dagjesmensen, wandelaars en skiƫrs in het dorp. De meeste kippen en varkens zijn verdwenen. Een boer heeft zijn mestvork aan de wilgen gehangen en biedt nu toeristen onderdak in plaats van koeien.

'Egger accepteerde al die veranderingen met stille verwondering.'

In de vergaderzaal van het nieuw gemeentehuis ziet Egger met andere dorpsbewoners hoe twee jonge Amerikanen voor het eerst op de maan lopen.

Uiteindelijk omspant het boekje ongeveer tachtig jaar van het leven van een mens tegen het decor van een Alpendorpje aan de voet van de bergen en de dikke sneeuw die zijn stille getuigen zijn.

Reacties op: Een klein boek over een heel leven

146
Een heel leven - Robert Seethaler
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners