Advertentie

Wat een schitterend boek! Prachtig literair geschreven, interessant perspectief, knap verhaal en interessante thema's.

Af en toe lees je een boek waarvan je zegt: 'dit is gewoon geweldig'. Dit boek is er zo een.

DIT BOEK VERDIENT HET GELEZEN TE WORDEN!

Het epigram zet al onmiddellijk de toon.

'Degenen van wie wij houden... zijn vijanden van de staat.'

Sofokles, Antigone

Antigone, van Sofokles waarover ging dat? Antigone is een klassieke tragedie geschreven door de dichter en tragedieschrijver Sofokles over Antigone uit de Griekse mythologie. Het centrale thema in het theaterstuk is het conflict tussen het geweten van het individu en de wetten van de staat en de morele of goddelijke wetten tegenover de menselijke wetten. Wanneer er een conflict is tussen beide, waar sta je dan? Dienen we te rebelleren, ons eigen geweten te volgen, de staat te gehoorzamen? Hebben we dan het recht om burgerlijk ongehoorzaam te zijn?

Waar liggen onze loyaliteiten?

Antigone is het laatste deel van een lange geschiedenis. Twee broers van Antigone, Eteocles en Polynices, zijn gestorven door een bittere tweestrijd. Creon, hun oom en de heerser over de stad Thebe vaardigt een wet uit: Eteocles krijgt een waardige begrafenis maar Polynices niet. Zijn lichaam dient gevoerd te worden aan de vogels en de honden want hij was een vijand van de staat. Antigone bewijst haar broer de laatste eer en bezorgt hem een waardig einde. Creon is woedend en veroordeelt haar tot de doodstraf. Ze wordt opgesloten in een halfondergrondse kerker en krijgt net voldoende eten en water. Wanneer de ziener van de stad Thebe komt, wordt Creon door hem op zijn grote fout gewezen. Wanneer Creon tot inkeer komt en Antigone wil gaan bevrijden, is hij te laat. Ze heeft zich opgehangen.


De schrijfster van Brits-Pakistaanse afkomst, Kamila Shamsie, weet als geen ander de oude Griekse tragedie te herschrijven in de actuele thema's van deze tijd. Een geweldig, geniale prestatie.

Wat onmiddellijk opvalt wanneer je het boek leest, is het interessante vertelperspectief. Vijf delen, elk verteld door een verteller vanuit het perspectief van een van de vijf hoofdpersonages. In het eerste deel 'Isma' volgen we het verhaal van de oudste zus Isma.

'Isma zou haar vlucht missen. Ze zou het ticket niet vergoed krijgen, want de luchtvaartmaatschappijen hadden geen coulance met reizigers die drie uur voor de vertrektijd op het vliegveld arriveerden en naar een verhoorkamer worden geleid. Ze had wel verwacht dat ze ondervraagd zou worden, niet dat ze daarvoor vele uren zou moeten wachten, ook niet hoe vernederend het was dat de inhoud van haar bagage werd gecontroleerd. En ze had er nog wel zo op gelet geen dingen in haar koffer te stoppen die tot vragen zouden leiden - geen koraan, geen familiefoto's, geen boeken op haar academisch vakgebied.'

Isma is op weg naar Amherst in Massachusetts om te promoveren in sociologie. Het klimaat tegenover moslims is grimmiger geworden. Het liefst wil ze niet te veel opvallen. Het is een voortdurend laveren tussen haar positie als moslim in de maatschappij en haar functioneren als mens.

Wanneer de tweeling 19 is en op eigen benen kan staan, besluit Isma die altijd voor haar jongere broer en zus gezorgd heeft, haar studies af te maken. Dit besluit is van grote invloed op de rest van het gezin. Want ze dient haar zus Aneeka achter te laten op een moment dat Parvaiz verdwijnt. De twijfelende Parvaiz wordt door een ronselaar geleidelijk aan losgeweekt van zijn thuis en besluit naar Syrië te vertrekken als strijder van het Kalifaat.

Dit boek toont wat loyaliteit met een mens doet. Aneeka's loyaliteit wordt als nooit tevoren op de proef gesteld. Isma ontmoet Eamonn, de zoon van een belangrijke politicus in Londen. Ook hij is afkomstig van een Brits-Pakistaans gezin maar hun horizonten zijn toch helemaal verschillend. Dan begint Aneeka een relatie met Eamonn. Is het echte liefde? Of ziet zij in hem een middel om haar broer te bevrijden?

Doordat elk deel vanuit een ander personage geschreven is, krijg je alle kanten van het hele verhaal mee en dat maakt het boeiend om verder te lezen. Zo krijg je als lezer heel veel informatie mee over alle complexe vragen rond het thema van deze tijd: radicalisering. Toch heb je nooit het gevoel dat je overstelpt wordt met informatie maar blijf je goed in het verhaal zitten.

Uiteindelijk leidt het boek tot een zinderende finale.

Met dit boek had ik het gevoel dat voor het eerst alle kanten van het verhaal belicht worden. En dat in een boek dat niet zo dik is, 252 pagina's. Ongelofelijk knap!

Reacties op: Een schitterende hedendaagse Antigone

87
Huis in brand - Kamila Shamsie
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners