Prachtig uiterlijk, prima innerlijk

Deze recensie is oorspronkelijk geplaatst op mijn eigen boekenblog: https://lisalovestoreadcom.wordpress.com/2022/07/09/recensie-dief-van-de-nacht-holly-black/

Glitters op de kaft, fanartkaartjes, gekleurde schutbladen. De limited edition van Dief in de nacht van Holly Black (2021, vertaling Anne-marieke Buijs) trok letterlijk mijn aandacht. Niet alleen het uiterlijk, maar ook de inhoud sprak me aan. Een vrij realistische wereld met een bovennatuurlijk detail: schaduwen krijgen een functie. Je leest over de 28-jarige Charlie, barvrouw en (criminele) klusjesvrouw. Ze raakt betrokken bij een mysterieuze speurtocht naar een boek en probeert tegelijk een moord op te lossen. Wat hebben deze zaken met elkaar te maken? En welke waarheden ontdekt ze over zichzelf en haar huisgenoot?

Er zijn een hoop zaken die ik waardeer. Ten eerste zijn dat de personages. Hoofdpersonage Charlie is een pittige tante: Doortrapt vanaf de dag dat ze geboren was. Ze was nog nooit een verkeerde beslissing tegengekomen die ze niet uit pure koppigheid had willen nemen. Haar vingers waren gemaakt voor zakkenrollen, haar tong om te liegen en haar hart had het formaat van een verschrompelde kersenpit. (2022: p. 12). Ze is leuk, mysterieus, nieuwsgierig en maakt een ontwikkeling door. Ook andere personages zijn interessant zoals haar huisgenoot Vince en haar zus Posey. Vince heeft een raadselachtig verleden en haar zus is geobsedeerd door de schaduwen. Soms zijn er wel wat veel figuranten, maar met een personageslijstje los je dat op.

Ten tweede is dit het eerste boek van Holly Black voor volwassenen en je ziet een duidelijke groei qua schrijfstijl in vergelijking met haar vorige boeken (Elfhame-serie & Fearie-trilogie). Black schrijft beeldender met lugubere details en maakt regelmatig gebruik van beeldspraak: Rauw vlees dat was opengereten […] alsof diegene die dit had gedaan wanhopig was geweest om bij de ingewanden te komen. […] Zijn ribbenkast was gebroken en deels verwijderd, spitse bleke botten verrezen uit de vleesmassa als een kring zilveren berkenbomen. (2022: p. 31) Daarnaast is er een wisselend perspectief, waarbij er sprongen worden gemaakt naar het verleden hetgeen duidelijk is aangegeven in de hoofdstuknaam: het verleden. Deze hoofdstukken geven extra diepgang aan de personages Charlie en Vince en zorgen voor variatie.

Verder vond ik de verhaallijn in het algemeen oké. Je leert de personages wel echt heel goed kennen, maar soms had het tempo iets hoger gemogen. Er zijn wel genoeg mysterieuze zaken waardoor je wilt weten hoe het afloopt, maar soms zijn er net even teveel details. De laatste 100 pagina’s zijn dan wel weer gevuld met veel actie en een aantal plottwisten.

Over de worldbuilding heb ik gemengde gevoelens. Ik vind het concept over de schaduwen echt wel tof bedacht, maar de uitvoering is wat summier. En dat vind ik echt jammer, want daar was ik heel erg nieuwsgierig naar. Deze verschillende soorten schaduwen krijgen een te kleine rol, er had dus echt meer uitgehaald kunnen worden. Hierdoor wordt het verhaal, vanwege de plottwisten, eerder een thriller met een magisch randje dan een echte fantasy. Een andere zaak die mij af en toe stoorde was dat regelmatig oplossingen, ook een hele belangrijke aan het einde van het boek, zich zomaar aandienden of niet volledig werden uitgewerkt. Er gebeurden teveel zaken ‘opeens’. Dat vermindert helaas de geloofwaardigheid van het verhaal.

Al met al heb ik Dief in de nacht met plezier en interesse gelezen. De positieve zaken zijn de personages, het wisselende vertelperspectief, de schrijfstijl en het einde. Over de algemene verhaallijn en wordlbuilding was ik teleurgesteld: ik had meer actie en fantasie verwacht. Desalniettemin kijk ik uit naar het vervolg, hopelijk wederom zo’n prachtige limited edition.

Bedankt Uitgeverij Boekerij voor dit recensie-exemplaar.

Meer recensies van Lisa Loves To Read