From Hate to Heat: A Novella's Naughty Noel

Lit leaf turner 20 november 2025
Wanneer de directie van een bedrijf besluit om de jaarlijkse kerstborrel te vervangen door een uitstapje naar een van de grootste kerstmarkten van Europa, is Shelly door het dolle heen. Deze bruisende vrouw, altijd in voor een feestje, kan niet wachten om te dansen, te lachen en misschien een paar glühweintjes te drinken. Wat ze echter niet had verwacht, is dat ook de buitendienst mee mag – inclusief Roan, die norse, baardige “holbewoner” die haar altijd op de kast jaagt met zijn droge opmerkingen en doordringende blik. Ze zijn elkaars tegenpolen, en dat vinden haar collega’s hilarisch. Die bedenken een plannetje om hen dichter bij elkaar te brengen, met een beetje “kerstmagie”… en een ritje in een wel heel bijzonder kerstspookhuis.
In het kort: een korte, zwoele kerstnovelle vol grappen, gedwongen nabijheid en een flinke dosis humor.
De humor springt meteen in het oog en is echt geweldig. Shelly is een vrouw die zegt wat ze denkt, en haar gedachten zijn vaak om te brullen. De gesprekken tussen de personages knetteren, de groepsapp met haar collega’s voelt alsof je zelf in die chat zit, en de situaties waarin Shelly belandt zijn precies die ongemakkelijke momenten die je later met een lach vertelt.
Roan is het type “brombeer met een klein hartje” dat in dit soort boeken altijd werkt. Zijn ondeugende gefluister is… nou ja, laten we zeggen dat de auteur niet bang is om direct te zijn. De zwoele momenten zijn vurig, recht voor z’n raap en nemen soms zelfs het verhaal een beetje over.
Dat is meteen ook mijn grootste kritiek. Omdat het een novelle is (zo’n 100 pagina’s), voelt het soms gehaast. De aantrekkingskracht tussen Shelly en Roan is er meteen, maar de stap van “ik kan je niet luchten” naar “ik wil je nooit meer kwijt” gaat wel erg snel. De kerstmagie wordt een paar keer genoemd, maar je voelt het niet echt; het lijkt vooral een truc om ze snel bij elkaar te krijgen. Het verhaal zelf is wat dun, de collega’s zijn vooral achtergrondfiguren en de kerstmarkt had veel meer een sfeervolle rol mogen spelen in plaats van alleen een decor voor de romantische spanning.
Toch was het voor mij een perfecte “tussendoor-lees” voor de drukke decembermaand. Je hoeft niet na te denken, je lacht hardop en je krijgt precies wat je verwacht van een zwoel kerstverhaal: een paar hete scènes, een paar foute kerstgrappen en een vrolijk einde dat je met een glimlach laat dichtslaan.

Meer recensies van Lit leaf turner

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.