Teleurstellend tegenover 'het familieportret'

LizGoeyvaers 16 september 2025
Dit is het tweede boek dat ik las van Jenna Blum. Als eerste heb ik 'het familieportret' van haar gelezen en wauw, dat was echt een boek dat mij heeft geraakt. Het is mij altijd bijgebleven, alsook de naam van de auteur. Daarom zag ik het tweede boek voorbij komen en twijfelde ik geen seconde om het te lezen! Ook dit boek zou een zwaar psychologisch en emotioneel beladen onderwerp hebben: een bipolaire stoornis met rapid cycling.

Het boek gaat over Karena Jorge die na twintig jaar terug op zoek gaat naar haar broer Charles. Karena heeft prachtige herinneringen aan haar jeugd, maar ook herinneringen die zwaar op haar wegen: de aanvallen van Charles, zijn huilbuien, zelfmoordpogingen, het ongeluk,... Charles had namelijk een bipolaire stoornis die zich al snel leek te uiten en verergerde. Hij verloor op momenten zichzelf en verdiepte zich obsessief in het voorspellen/ begrijpen van tornado's. Karena gebruikt deze obsessie van hem om hem later terug te vinden.

Ik begon aan het boek en het leek mij een heel vlot boek. Ik startte vol interesse en zin, maar dit sloeg snel om in tegenzin. Het verhaal kwam heel traag op gang en in plaats van te focussen op de bipolaire stoornis van Charles (waar ik op hoopte), werd het tornado-jagen ontzettend uitgediept. We kregen termen voorgeschoteld waar ik nog nooit eerder van had gehoord en dit begon mij te irriteren. In het begin worden de termen nog verduidelijkt, maar tegen het einde is het echt niet meer te doen. Ik weet nog steeds het verschil niet tussen 'een berenkooi' en 'het oog'. Ook speelt het verhaal zich af op heel veel verschillende plaatsen. In ben totaal niet bekend met plaatsen in Amerika, dus ik kon mij helemaal niets voorstellen van het decor. Het was door de vele plaatsnamen moeilijk te onthouden wat er waar gebeurde. De zoektocht naar Charles speelde ook een grote rol in het verhaal. Dit werd redelijk goed uitgewerkt en werd op een gegeven moment zelfs een beetje spannend, maar het was voor mij toch te langdradig. De zoektocht mocht korter om later harder te focussen op de relatie tussen Karena en Charles inclusief zijn bipolaire stoornis. Ondanks dat het vorige boek van Jenna Blum mij ontzettend heeft laten genieten, heeft dit boek mij eerder geïrriteerd.Heel jammer...

Voor mensen die zich interesseren in tornado's: dit boek is echt voor jou! Natuurlijk moet je ook wel van het psychologisch twistje houden.

Meer recensies van LizGoeyvaers

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.