De migrante
De journalist Olivier reist af naar een eiland op de grens met Europa, waar toeristen ooit de plak zwaaiden maar waar nu heel wat vluchtelingen terecht zijn gekomen en daardoor het eiland een andere invulling kreeg.
Hijzelf is afgeleefd, verloor elk ideaal dat hij ooit nastreefde en piekert elke dag over de vraag 'had ik maar...', onnodige existentiële vragen.
Hij ontmoet er een vrouw die hem toch enigszins hoop geeft en waar hij een tijdje mee optrekt. Maar hij raakt haar kwijt en tuimelt terug in zijn donkere kant, vooral als hij ook geconfronteerd wordt met de nare kant van een oorlog die heel dichtbij gevoerd wordt.
Ik ben bijna aan het einde van mijn maanden-cyclus en merk dat de laatste boekjes (die oorspronkelijk eerst zijn verschenen) toch al heel wat minder boeiend zijn en ook niet echt bijblijven. Het verhaal had een heel belangrijke boodschap kunnen brengen maar dat is in de tekst helemaal verloren gegaan. Volgens mij ontbreekt het aan de nodige diepgang en wordt er te veel nadruk gelegd op het personage 'Olivier' die ook heel weinig te vertellen heeft. Had dit een veel uitgebreider verhaal geweest, vermoed ik dat de auteur veel meer had kunnen vertellen over de reden waarom hij daar op dat eiland was, wat zijn doel was en had er ook meer over de vrouw die hij ontmoet kunnen verteld geweest zijn.
Het maakt deel uit van deze reeks en daarom heb ik het dan ook gelezen maar het is zeker en vast niet het beste uit de collectie. Jammer wel.