Wie is eigenlijk Mina Lee?

Manon Manon
8 mrt 2021

Door de felrode cover heeft het boek meteen mijn aandacht te pakken, en wie is toch die vrouw, die met haar rug toe naar de titel staat. Mijn nieuwsgierigheid is al gewekt en wanneer ik de achterflap lees wil ik graag meteen beginnen in het boek.

Wanneer Margot haar moeder al een paar dagen niet kan bereiken besluit ze haar moeder op te zoeken. Ze moet daarvoor naar Koreatown in La en samen met haar vriend Miguel gaat ze op pad vanuit Portland. Wanneer ze aankomen treffen ze haar moeder dood aan in haar appartement en wanneer de politie er is denkt men aan een ongeval. De dagen daarna heeft Margot al snel het gevoel dat dat niet helemaal klopt en ze gaat op onderzoek uit. Stukje bij beetje komt ze meer te weten over het leven van haar moeder, waar ze eigenlijk maar zo weinig van af wist…

Het laatste verhaal van Mina Lee is geschreven vanuit twee perspectieven. Dat van Margot, wat zich in het heden afspeelt, maar ook dat van Mina. Het verhaal van Mina speelt zich af in het verleden en vertelt het verhaal van haar jeugd tot nu. Prachtig hoe Nancy Jooyoun Kim er in geslaagd is om het heden en verleden zo mooi in elkaar te verweven. Steeds krijgen we een inkijkje in het verleden waardoor puzzelstukjes in het heden in elkaar beginnen te passen. De opbouw van het boek is perfect, het begin zorgt meteen voor nieuwsgierigheid, je wil weten wat er is gebeurd en waarom. Daarna volgen steeds korte hoofdstukken die steeds meer prijs geven tot je op het einde het laatste verhaal van Mina Lee compleet hebt, en waar Margot een inkijk heeft gekregen in haar moeders verleden.

Mina Lee is neergezet als een sterke vrouw, een vrouw die heeft moeten vechten voor haar leven. Moeten overleven met de kracht die ze had en daar het mooiste van heeft proberen te maken. Haar geheimen heeft ze bewaard tot haar dood en Margot komt er achter dat ze haar moeder nooit echt heeft gekend, net zoals haar vader eigenlijk.

Het boek geeft ons ook een inkijkje in de Koreaanse cultuur, de gewoontes, het harde werken maar ook de Koreaanse keuken. Sommige gerechten zijn zelfs zo beschreven dat je ze bijna kan ruiken. Het lijkt me heerlijk om het eens te mogen proeven.

Het laatste verhaal van Mina Lee is een spannende roman die je aandacht vasthoudt tot het einde. Ik heb er van genoten en was zelfs een beetje ontroerd toen het boek uit was.

Ik zou deze roman van harte aanbevelen wanneer je houdt van een roman met diepgang, wat spanning en oog voor cultuur.

Meer recensies van Manon