Indrukwekkend
‘Er waren eens twee zussen. De ene was mooi en beschaafd, en de andere zag de toekomst en stapte erin. De ene plantte een rozenstruik, maar de ander zag dat elke witte bloem rood werd. De ene deed wat haar gezegd werd, maar de andere schreef alles op wat ze gezien had.
Als je het opschrijft, kunnen ze niet doen alsof het nooit gebeurd is.’
Toen we wegvlogen vertelt het verhaal van Anne Frank en haar familie in de beginjaren van de oorlog, de tijd voordat ze in haar dagboek schreef. Het verhaal is fictie maar gebaseerd op uitgebreide onderzoeken en gebeurtenissen uit dit verhaal zijn echt gebeurd en herkenbaar uit de verhalen die ik eerder las over de Tweede wereld oorlog.
We lezen in verschillende delen, die worden aangegeven met de tijd, het verhaal over Anne, een meisje met toekomstdromen. Dromen waarvan langzamerhand duidelijk wordt dat ze altijd dromen zullen blijven. De gedetailleerde schrijfstijl zorgt ervoor dat je je een voorstelling kunt maken van de omgeving en ook van de hoofdpersonen.
De schrijfstijl is laagdrempelig en het lettertype leest makkelijk. Het boek is gericht op kinderen vanaf 10 jaar en beschrijft een beeld van de oorlog vanuit een kind. In de opbouw is tijd genomen om de situatie te schetsen, bijvoorbeeld de plaatsen waar ze komen en de dingen die ze doen, en daarna niet meer mochten doen. De situatie is voor ons moeilijk voor te stellen maar in dit verhaal word je echt meegenomen naar die tijd.
Dit indrukwekkende verhaal gaat vooraf aan het verhaal wat wij kennen en dat maakt dit boek voor mij extra bijzonder.
Het verhaal is geschreven door Alice Hoffman in samenwerking met de Anne Frank Stichting, het is vertaald door Saskia Peterzon-Kotte.
‘Geniet van elke dag, leef alsof het je laatste dag is, denk niet teveel na over de toekomst of het verleden, ren naar de jongen toe die op het plein op je wacht, schrijf elke avond, kijk naar het schijnsel van de maan, doe alles wat je kunt om in leven te blijven.’
Als je het opschrijft, kunnen ze niet doen alsof het nooit gebeurd is.’