Letterlijk en figuurlijk nogal dunnetjes

Luc Steensels 12 juni 2025
Voor mij was dit boek mijn eerste kennismaking met de Franse schrijver Edouard Louis, maar blijkbaar schreef hij al meerdere boeken. Ze hebben blijkbaar allemaal een autobiografische inslag. Hij put zijn inspiratie uit het niet zo gelukkige gezinsleven waar hij deel van uitmaakte. In een korte stijl, met korte hoofdstukjes beschrijft hij in 'Monique ontsnapt' hoe zijn moeder zich onder het juk uitwerkt van een dominante, drankzuchtige en daardoor gewelddadige (vooral verbaal geweld) partner. En zo krijg je hier een beeld van de moederliefde vanuit het standpunt van de zoon, en hoe sterk die is bij de schrijver. Maar veel verder dan een beschrijving van de ontsnapping en het op de rails zetten van een nieuwe levensfase voor de moeder, komt Louis niet. Misschien had ik het boek in het Frans moeten lezen, zoals Herman Koch dat blijkbaar doet. Dit vertelde hij immers in een interview aan de Vlaamse krant De Standaard. Er gaat altijd iets verloren in de vertaling, ofschoon ik in dit geval niet kan zeggen dat de vertaling minderwaardig zou zijn. Maar al bij al verwacht ik meer van een boek dan een eenvoudige beschrijving van gebeurtenissen.

Meer recensies van Luc Steensels